Se opptak av konserten med Jonas Ledang her

Musikkbransjen tenker kreativt i en tung tid, og allerede har strømming av stuekonserter blitt et populært tiltak. Tirsdag kveld inviterer Jonas Ledang og Petter Fjerdingen til konsert via Facebook. Se konserten i reprise her.
NAMDALSAVISA

NAMSOS: Mange artister og musikere diskuterer i disse koronakarantene-tider hva de skal leve av – siden konsertinntekter står for en stor del av inntektene. Tiltaket «Brakkesyke 2020» på Facebook sørger for å opplyse måter å støtte de medvirkende musikerne økonomisk på. Samtidig gir de etter eget utsagn et innestengt publikum «sin daglige fiks med livemusikk under den helsikes coronaepidemien».

En rekke konserter strømmes

Bak «Brakkesyke 2020» står bransjefolkene Filip Roshauw, musiker og journalist, sammen med Eivind Eide Skaufjord og Geir Ramstad Sletvold fra Die With Your Boots On-miljøet.

De dro i gang torsdag kveld, og mandag formiddag hadde siden passert 25.000 følgere. Flere jobber med samme tanke, ifølge diskusjonen i sosiale medier. Det synes Brakkesyke-Roshauw er bra:

– Det renner inn forespørsler fra musikere. Jeg regner med at folk vil finne på lignende ting i sine miljøer, Vi var bare tidlig ute, sier han til NTB.

Til konsertene legges det også ut informasjon om Vipps, så seerne kan gjøre som i kirken; gi sin kollekt!

Ledang-konsert tirsdag

To namdalinger som vil gi sine følgere en konsert allerede tirsdag kveld, er Jonas Ledang og Petter Fjerdingen.

– Vi kjører en konsert over nettet, livestreamet på facebook-siden «Jonas Ledang» tirsdag 17. mars kl. 21. Del gjerne, og velkommen skal de være! opplyser duoen på nettet.

– Vi er mange som har mistet spillejobber og andre oppdrag de kommende månedene på grunn av situasjonen med koronaviruset. Det er tøffe tider for mange. Nå ønsker vi å spre litt håp og glede til alle dere som sitter hjemme. Tirsdag kveld klokken 21 inviterer vi til en digital konsert på Facebook hvor det blir låter fra Jonas sin katalog, kanskje noen requests, vi prater, tar spørsmål fra kommentarfeltet og alt mulig. Garantert noen knall-covers fra våre favoritter i ut- og innland! Sammen ser jeg for meg vi faktisk kan lage en skikkelig hyggelig kveld på Facebook. Jeg har pratet med min venn Asle Leknes om å låne litt utstyr og sånt så vi skal ha fin lyd og bare god stemning, skriver musikerne.

Ida med stuekonsert

En annen av artistene som står for tur med live-konsert på Facebook er Ida Jenshus. Fredag kveld stiller hun på den åpne siden Brakkesyke 2020, direkte fra Inderøy, hvor hun for tiden oppholder seg sammen med sin mor og hennes samboer.

– Jeg kom hit for å slappe av og øve noen dager forrige uke, og har vært «coronafast» siden. Mitt eget musikkutstyr er hjemme i Trondheim. Heldigvis har mammas samboer flere gitarer jeg får låne, og det er huspiano her, samt at jeg har fått lånt utstyr hos Sørlie Musikksenter i Steinkjer. Konserten blir litt provisorisk, men det er ikke tiden for å klage på lyd og utstyr nå, sier Ida, som opplever en musikkbransje som tar godt vare på hverandre i denne tiden.

– Må være kreative

– Det er positivt å se at folk støtter hverandre nå. Alle er vi i samme båt, og det varmer å se kolleger gjøre konserter, og kommunisere på den måten vi kan. Brakkesyke-tiltaket har blitt dagens høydepunkt hver dag, og det annonseres stadig nye konserter. Det er viktig at man gjøre noe om dagene, for man aner ikke hva de neste månedene vil bringe. Vi må bare være kreative og hjelpe hverandre, sier artisten, som opprinnelig skulle ha turnert både på Vestlandet og Sørlandet i denne perioden.

– I stedet tvinges jeg til å være i ro. Det er nytt for meg som er på farten hele tiden, men jeg kjenner at jeg har fått mer overskudd. Og jeg skriver musikk hver dag. Jeg håper folk ser verdien av kulturbransjen, og omfavner tiltak som dette, sier Ida, som ønsker alle velkommen «hjem i stua» fredag, og legger til;

– Det kan hende det dukker opp en katt eller to i bakgrunnen, altså!

Flere er i gang

Blant dem som applauderer Brakkesyke-initiativet, er bransjemannen Sveinung Rindal, daglig leder for den digitale musikkdistributøren The Orchard. Til NRK Vestland sier han at det kan betraktes som «en frivillig donasjon i bytte mot en konsertopplevelse».

– Folk kommer til å ha mye ledig tid, og da er det lett for at det blir mye Netflix. Alle kulturarvlysningene kommer til å gå utover de lokale artistene. Vi må finne en måte å erstatte kulturkonsumet på.