Sondre Nordstad Moens høyre hånd i Afrika er fra Namdalen

Nils Jørgen fra Namsos er langdistanse-essets viktigste støttespiller i Kenya

På 3000 høydemeter i den kenyanske landsbygda trener Sondre Nordstad Moen fra Trondheim for å kunne hamle opp med verdens beste langdistanseløpere. På sidelinja finner vi namsosingen Nils Jørgen Forreløkken.

I KENYA: Namsosingen Nils Jørgen Forreløkken (til høyre) og langdistanseløper Sondre Nordstad Moen må bruke munnbind når de kjører til treningsøktene i Kenya.  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

ELDORET: I flere måneder om gangen reiser Sondre Nordstad Moen ned til Kenya, hjemstedet til mange av utøverne som har dominert løpesporten på de lengre distansene i flere tiår, for å trene i høyden. På disse turene er eneste fokus å bygge opp kapasitet til å utfordre verdenseliten. I denne prosessen spiller Nils Jørgen Forreløkken fra Namsos en viktig rolle.

- Jeg legger til rette for at Sondre skal kunne konsentrere seg om løpinga når han er her i Kenya. Min rolle er å hjelpe til med diverse innkjøp, være med på treningsturer og vanne ham - alt det som han ikke skal drive med, egentlig, forteller Forreløkken, som flyttet vekk fra heimbyen Namsos for et par tiår tilbake.

KOMPISER Nils Jørgen Forreløkken (til venstre) og Sondre Nordstad Moen har blitt gode kompiser i løpet av årene som har gått siden Forreløkken ble introdusert for langdistanseutøveren av tidligere løpetrener Frank Evertsen.  Foto: Privat

Møttes gjennom Evertsen

Nå tilbringer 53-åringen femti prosent av tida si i den kenyanske byen Eldoret, som er på størrelse med Trondheim i innbyggertall. Her har han både hus, kone og ei lita datter på seks år. Forreløkken ble kjent med Sondre Nordstad Moen for snart ti år siden gjennom Moens daværende trener - namsosingen Frank Evertsen.

- I og med at jeg holdt mye til i Kenya, falt det naturlig for meg å ta på meg en hjelpemannsrolle, sier Forreløkken, som holder til i Beitostølen når han tilbringer tid i Norge.

- Han holder verdensnivå

Han vært i Kenya sammen med det trønderske langdistanseutøveren sammenhengende siden oktober i fjor. To til tre dager i uka legger han bak seg en halvtimes kjøretur fra Eldoret til Moens hotell i nabobyen Iten på 2400 meters høyde for å bistå i dagens trening. Lørdag gikk ferden nordover til Kapsait, som ligger 3000 meter over havnivå - en favorittdestinasjon for trening hos mange av verdens raskeste langdistanseløpere. Ifølge Forreløkken, har Moen sjeldent vært i bedre form enn nå.

- Mest sannsynlig blir det ikke så mye konkurrering denne sesongen på grunn av koronaviruset. Det er litt synd, for Sondre er i kjempeform. Han holder verdensnivå. For et par uker tilbake gjorde vi en 10-kilometertest, der tida ble 28,45. Det er det raskeste an har levert på den løypa noen gang, sier han og fortsetter:

- Rhonex Kipruto, som innehar verdensrekorden på 10 km, har 28,17 på den løypa som si beste tid, og han løp med hare. Sondre kunne lette ha løpt 20 sekunder raskere om også han hadde hatt hare, så nå er han er på sitt sterkeste, sier Forreløkken om 29-åringen som i 2017 løp inn til tidenes raskeste maratontid av en europeer. Den rekorden ble for øvrig slått av britiske Mo Farah i 2018.

3000 METERS HØYDE: Sondre Nordstad Moen under ei treningsøkt på 3000 meters høyde i Kapsait lørdag.  Foto: Privat

Portforbud i landet

De to hadde opprinnelig tenkt å reise oppover til Norge i mars, men så stakk koronapandemien kjepper i hjulene for disse planene. Nå er hverdagen i landet med 54 millioner innbyggere preget av mye usikkerhet.

- Vi har blitt litt innelåst her i Kenya. Hovedstaden Nairobi er i "lockdown" fram til 28. april, så i får ikke reist ut av landet på nåværende tidspunkt. Det er portforbud fra klokka sju om kvelden til klokka fem om morgenen. Det er ikke mye annet vi kan gjøre enn å avvente og se an situasjonen, forteller den utflytta namsosingen.

De innførte restriksjonene i landet som søndag hadde under 300 registrerte smittetilfeller, får naturlig nok også følger for treningsopplegget.

- Vi får maks lov til å være to personer i en bil. Derfor er det nå bare jeg og Sondre som drar til treningsturene. Vi må bruke munnbind når vi kjører, og politiet holder mange kontroller langs vegene for se til at tiltakene blir etterfulgt. Foreløpig har det gått veldig greit, og vi har ikke hatt noen klammerier med politiet. Dessuten er Eldoret, hvor jeg holder til, et veldig rolig område.

Gode kompiser

At de er to i situasjonen, hjelper også mye.

- Én ting er treninga, men jeg og Sondre har også et godt personlig forhold. Vi er veldig gode kompiser. Spesielt i den tida vi er i nå, er det viktig å psyke opp hverandre. Humor spiller en viktig rolle, og den har vi med oss mye. På turene våre filmer jeg også mye live på Facebook, og det synes jeg er veldig gøy.

Heime i Norge, treffes de to imidlertid sjeldent.

- Det hender vi møtes i Oslo en og annen gang, men ellers er det stort sett her i Kenya vi er sammen. Jeg er jo ikke manageren hans, men mer en hjelper under disse Kenya-turene.

- Har alltid likt sport

Idrett har bestandig vært en del av livet til den utflytta namsosingen. I ungdomsårene konkurrerte han i alpint. Fotballen har også opptatt ham i mange år, da som trener for aldersbestemte lag i Øystre Slidre IL på Beitostølen. I dag går mye av tiden til å legge til rette for Moens satsing når han er i Kenya, men Forreløkken finner også tid til egen løpetrening.

- Jeg har alltid likt sport, og drevet med det nesten hele livet. Jeg trener fortsatt litt selv også, selvfølgelig, men da mest for at det er gøy og for å holde meg i form, forteller 52-åringen.

Å selv skulle satse på en karriere som idrettsutøver, har imidlertid aldri vært aktuelt.

- Jeg var kanskje litt for glad til å ta meg en fest. Jeg hadde ikke den disiplinen som er nødvendig i toppidretten. Sondre og de gutta der er så fokuserte på det de driver med, og folk flest forstår ikke hva som kreves for å komme opp på et slikt nivå. At Sondre er i verdenstoppen i en så stor sport, er rett og slett helt rått, sier Nils Jørgen Forreløkken.

I STORFORM: Namsosingen Nils Jørgen Forreløkken (til høyre) og langdistanseløper Sondre Nordstad Moen på veg til trening. Forreløkken mener Moen sjeldent har vært i bedre form enn nå.  Foto: Privat