NA-spaltist Sara Germans Selvik:

Vær forsiktig med alkohol i krisetiden

NAMDALSAVISA

23 år gamle Knut sitter på sofaen i sin sokkelleilighet. Han studerer på Nord universitet og er økonomisk avhengig av sin helgejobb på en pub. Etter at korona-pandemien kom til Norge har hans hverdag endret seg mye. Vanligvis er det travle dager med både studier på universitetet og sosialt samvær med venner. I tillegg jobber han så mye som han kan, slik at han kan begrense gjelden sin. Nå føler han seg ensom, er mye hjemme, møter nesten ikke vennene sine og har mye tid til overs. Hans jobb ved puben er usikker og han vet ikke om han blir ferdig med utdanningen sin til normert tid, da mange eksamener er utsatt. Da han har mye ledig tid og har lite sosial omgang, tar bekymringene noen ganger overhånd.

Marie er 40 år, og hennes verden har også endret seg mye etter pandemien startet. Hun og hennes mann, Erik, har hjemmekontor og begge barna har hjemmeskole. Dagene er stressende og hun føler at alle irriterer seg litt mer enn vanlig over hverandres atferd, da de er sammen 24 timer i døgnet. De opplever mye av det samme og det er vanskelig å tenke ut nye aktiviteter for å aktivisere familien. Marie føler seg ganske sliten, og merkelig nok, litt ensom. Hun har en del bekymringer på kort sikt, eksempelvis hva skal vi gjøre i morgen, og på lang sikt, særlig økonomisk, da de nettopp har kjøpt seg et hus som egentlig er litt dyrere enn hva de hadde tenkt seg. Hun føler at hun må sørge for god stemning i huset, rydde og stelle. På kveldene etter at barna har lagt seg, er det lite å gjøre bortsett fra å se på tv. Hun har blitt mer passiv enn tidligere.

Julia er 27 år og jobber som frisør i en frisørsalong. Hun er samboer med Kim som jobber på hotell. Julia og Kim har vært samboere et drøyt halvt år. De er sosiale og har masse venner. Vanligvis blir fritiden brukt på mange sosiale aktiviteter med venner. Nå er begge permitterte og hjemme. I det siste har Julia merket at de ikke er så flinke til å snakke om følelser og bekymringer. Hun spekulerer mye for seg selv på om de kan betale regninger neste måned og hun savner sine venner. I tillegg har hun følt mer irritasjon mot Kim. Dette gjør henne usikker om det er rett at de er i lag. Hun og Kim sitter mye i sofaen og kjeder seg. Vanligvis skulle de vært mye sammen med vennene.

Magnus og Kristin er 30 år gamle og har begge blitt pålagt hjemmekontor av jobben. Dette fungerer utmerket og begge synes at det er topp. De savner kontakt med venner, men de føler at det er nesten en slags ferie med så mye tid hjemme. På kveldene koser de seg litt mer enn vanlig.

Grete er 70 år og bor alene. Hun synes at denne tiden er veldig utfordrende. Hun er mange dager alene og har bekymringer om sin helse. Tiden går veldig sakte og hvem vet hvor lenge dette skal ta.

Hva har disse og mange andre mennesker til felles? En usikker tid, med mange spørsmål, en stor endring i hverdagen og mindre sosial kontakt.

Da jeg handlet mat i butikken sist uke, så jeg en lang kø ved Vinmonopolet. Dette er en av butikkene som har god omsetning i disse tider. Vinmonopolet har både økning i antall kunder, og mengde varer per kunde kjøper enn før koronatiden. En av årsakene kan være at restauranter og uteliv har stengt ned, og fordi det er begrensede muligheter for å reise på utenlandsreiser, blir det også mindre taxfreehandel. Kanskje handler man også til naboene? Men er dette hele forklaringen? Eller kan det være at vi alle, som Knut, Marie, Julia, Magnus og Grete, har lettere for å drikke alkohol nå? Kanskje ikke i store mengder, men oftere enn ellers. Vi har kanskje utviklet et nytt drikkemønster fordi vi er bekymret, kjeder oss eller fordi vi ønsker å kose oss mer.

Hvis dette er årsaken til den økte omsetningen på Vinmonopolet, er det så alvorlig da? Ja, det kan ha alvorlige konsekvenser:

Alkohol kan bli brukt for å unngå stressfølelse og angst, men hjelper oss ikke til å tenke løsningsorientert.

Alkohol kan gi økt følelse av ensomhet, isolasjon og tristhet.

Alkohol kan gi fysiske plager som er alvorlige på lang sikt.

Det at folk endrer sitt inntak av alkohol over tid kan bety at det blir vanskeligere å endre tilbake når pandemiperioden er over. Faren er at du tilvenner deg høyere inntak i det daglige. Når folk gjenopptar sitt drikkemønster på fest og i det sosiale liv etter pandemien, betyr det at det totale alkoholkonsumet går opp mye. Dette kan være starten på et alkoholproblem.

Forskning og studier viser at noen mennesker er mer utsatt for å bli avhengige når de har brukt alkohol i en periode daglig. Dette kan ha å gjøre med en genetisk sårbarhet.

Mitt råd er at du gjerne må kose deg, men vær forsiktig med å øke ditt alkoholinntak under koronakrisen.