Sviket – en historie om bruddet med en venn

NA-JOURNALIST: Bastian Øien Alstad. 

NAMDALSAVISA

Jeg spretter ut av bilen, og løper ut i pissregnet i Rørvik. Fra bilen og til leiligheten har jeg allerede rukket å bli både våt og kald.

Jeg åpner døra – og der står du. Blid som en sol forteller du at middagen er ferdig om få minutter.

Gratinert og god, rett fra omnen.

Vinterhalvåret i Ytre Namdal er ingen spøk. Og da dagene endelig begynte å bli lysere, så slo koronakrisen inn for fullt – med alt det innebar.

Men sammen sto vi i stormen – og klarte oss så vidt. Da treningssenteret stengte ble vår sunne livsstil ødelagt – og erstattet med pils og pølse med brød flere dager i uka.

Videre fortsatte forfallet med Ringenes Herre-maraton. Vi var på bunnen.

«Våren og sommeren i Ytre Namdal er fantastisk» fortalte jeg deg.

Men på nyhetene kunne vi se at sommeren var avlyst.

Vi sank under bakken.

Likevel bar jeg en hemmelighet som skulle forandre alt. Lenge hadde du visst at jeg hadde kjøpt meg bolig – med en annen.

Men lite visste du om at det skulle gå så raskt.

Nå skulle jeg flytte sammen med et kvinnfolk. Starte et nytt liv, med strengere krav til renhold og orden i heimen.

Et slags nytt kapittel i livet.

Igjen kom jeg joggende fra bilen og inn døra, og sto der som en bløt hund. Jeg hadde pakket alt jeg eide i en rutete, vanntett bag.

Der satt du, og klimpret på gitaren og så ut over Nærøysundet – med redselsfulle øyne.

Jeg løftet bagen, sa farvel, og begynte å kjøre.

Pling!

Det var tekstmelding fra min venn. Jeg trykket «play» på lydfila, og gitarklimpringa og stemmen din runget over anlegget.

« 23. april 2020, da’n som aldri skoillj kom. Øyeblikket der et kameratskap ble brutalt oppløst og ødelagt» begynte meldinga, før min eksvenn fortsatte historien om våren som skulle komme og alt som skulle bli bra.

«Æ ønske med den her meldinga å takk for alt vi hadd, Bastian, og ønske at du ska vessta det at: bli børa for tung å bær, bli savnet for stort. Bli kværdan for trist å grå? Ja, da e det faen itj snakk om at du kan kom krypanes tebake, din jævla sviker!