Normann (68) sykler 2.200 kilometer for klimasaken – det fineste minnet fikk han i Namdalen

Opplevelsene har stått i kø for Normann Natland, som har lagt ut på en lang sykkeltur for å sette større fokus på klimasaken.

SYKLER FOR KLIMAET: Normann Natland (68) sykler fra Alta til Bergen, og ankom Namsos denne uka. Han er engasjert i Besteforeldrenes klimaaksjon, og sprer budskapet om at vi må endre måten vi lever på. – Vi må se framover og tenke på hvilket klima det er vi gir til våre barnebarn, hva det er de arver etter oss, sier Natland.  Foto: Tor Martin Årseth

NAMDALSAVISA

NAMSOS: 10. mai la 68-åringen fra Bergen ut på sitt livs sykkeltur som skal gå fra Alta til Bergen. Målet med turen er å drive opplysningsarbeid rundt klimatrusselen, møte folk og verve medlemmer til Besteforeldrenes klimaaksjon.

Denne uka ankom Natland Namsos, hvor han slo camp for natten. Han forteller at turen har vært en storslått opplevelse så langt.

– Ja, det er litt av en tur. Det har vært en drøm i hvert fall de 10-15 årene å gjennomføre den. Jeg har tatt deler av den før, men nå som jeg ble pensjonist kunne jeg kombinere det med besteforeldreaksjonen.

Den spreke bergenseren har vært engasjert i klimasaken i flere år, og ønsker å bidra til en endring i riktig retning.

– Vi må se framover og tenke på hvilket klima det er vi gir til våre barnebarn, hva det er de arver etter oss. Så ser jeg at jeg har levd på feil måte, men jeg hadde ikke kompetansen som måtte til. Men nå vil jeg bevisstgjøre om at vi må gjøre noen endringer for at de skal få et levelig klima, sier Natland.

Hjerterom og store naturopplevelser

De siste dagene har Natland kunnet nyte sol og strålende vær, men den første delen av turen ble preget av mye vinterlig vær. Over Kvænangsfjellet ble det en bitende kald opplevelse.

– Det var bikkjekaldt. Jeg syklet opp alene og på toppen var de minus ti grader. Så da jeg kom inn til Storslett, gikk jeg inn på en butikk og satte jeg meg ned ved vifta på frysedisken, for der var det varmluft, ler Natland.

Da han nærmet seg Helgeland kom finværet, og naturopplevelsene gjorde inntrykk.

– Det er ingenting som slår Helgeland. Folk må reise til Sørlandet så mye de vil, men Helgeland er bare helt vidunderlig.

Den aller fineste opplevelsen hittil fikk Natland da han kom til Namdalen, nærmere bestemt i Aunlia på grensa mellom Trøndelag og Nordland.

– Det var en lang strekke, og da jeg sto på toppen – da eide jeg verden. Det var bare helt fantastisk. Det er sånne gode minner jeg tar med meg, smiler Natland.

På turen har han også møtt mye hjerterom uansett hvor han har vært.

– Du får kontakt med så mange som hjelper deg. Det som er gripende er de tilfeldige møtene med mennesker, og det viser hvor gode vi egentlig er med hverandre hvis du først kommer i dialog. Og jeg tror det er dette vi skal spille mer på i den norske kulturen hvis vi skal få det bedre.

Endring må til

Samtidig som turen har vært preget av mange hyggelige stunder, ligger det et alvor bak. For Natland er det viktig å få fram at vi må tenke gjennom måten vi i Norge lever livene våre på.

– Mange mener vi må få leve som vi vil, men det går ikke an sånn som jeg ser det. Jo mer vi forbruker, jo mer fabrikker må vi ha for å lage det vi skal ha. Vi har den beste levestandarden i verden, men vi må senke den og komme i møte med de som har det verre. Da må vi gi oss på noe vi og.

Natland mener også at vi bør reise mer miljøvennlig, og at vi ikke trenger å reise langt for å få fine opplevelser.

– Da jeg vokste opp reiste vi ikke langt, men det var godt nok. I dag er det å være et sted fjernt målet, istedenfor det å være nærmere hverandre. Det er det jeg gjerne vil fortelle mine barnebarn, at det ikke er viktig å komme langt avgårde, men å komme nærmere dem vi har rundt oss. Det tror jeg er mer verdifullt enn å reise til Syden eller fotballkamp i London. Det er klart at det også er store opplevelser, men jeg tror ikke det er det dype som sitter igjen.

Selv om mange kommer med dystre spådommer for klimaet, har Natland tro på framtida.

– Ja, hvis ikke hadde jeg ikke gjort dette. Men hvis vi ikke gjør noe nå, vipper det over. Da kan vi glemme å redde noe, sier noen forskere. Det som skjer nå med mindre utslipp og forbruk under koronakrisa er kanskje et vendepunkt, og nå har vi anledning til å gjøre noe. For vi må endre måten å forbruke jordas ressurser og måten vi ferierer og reiser på.