Liv Aursand er valgt ut til ny storsatsing på Britannia Hotel

– Det er en stor anerkjennelse, sier keramikeren fra Overhalla, som senere i år skal ha ei storstilt utstilling med rundt 40 verk.

STOR UTSTILLING: Keramiker Liv Aursand skal presentere rundt 40 verk når det åpnes en stor kunsthåndverkutstilling ved Britannia hotel i november. – Mye gjenstår, og det blir mest nytt. Jeg skal lage krukker, fat og vaser som er skulpturelle. Det er noe jeg liker godt å gjøre, og jeg skal ta meg tid til å legge ned det ekstra arbeidet som kreves for at hver ting får en egenart, sier Aursand. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.  Foto: Ingvild Hegge Eriksen

NAMDALSAVISA

NAMSOS: I november er det klart for en helt ny storsatsing på kunsthåndverk ved Britannia Hotel i Trondheim. Til den aller første utstillinga er kunsthåndverkerne Liv Aursand fra Overhalla og Per Lysgaard fra Røros valgt ut.

– De er to av landets fineste kunsthåndverkere. De lager både brukskunst, men også skulpturelle verk. Under utstillinga på Britannia kommer vi til å få se begge deler, forteller kurator Stein Slettebak Wangen.

Åpninga skjer 15. november, og blir et markant innslag i et omfattende juleprogram ved hotellet.

– Det er på hundrevis av mennesker som bruker å komme på dette arrangementet, så det er en stor happening, sier Slettebak Wangen, som er svært fornøyd med å kunne presentere Aursands kunsthåndverk.

– Hun har i snart 50 år markert seg som en av landets fremste kunsthåndverkere. Brukskunsten hennes, skulpturelle verk og utsmykningsarbeider på offentlig institusjoner er av meget høy kvalitet. Hun er en meget anerkjent kunsthåndverker som har hatt en rekke store utstillinger også på de mest fasjonable galleriene i Oslo og Trondheim. Så hun er i mine øyne en meget, meget dyktig kunsthåndverker.

Hittil har kunstutstillingene ved hotellet i hovedsak bestått av billedkunst. Nå ønsker kuratoren å løfte opp en ofte oversett del av kunstverden.

– Kunsthåndverk og kunstfotografi har vært, om ikke stemoderlig behandlet, så har den ikke fått den samme posisjonen som billedkunst. Britannia Hotel som har en ambisjon om å markere seg som et kunsthotell internasjonalt, og er allerede i ferd med å få anerkjennelse for det, vil også løfte kunsthåndverk og kunstfotografiet. Hvert år har vi hatt billedkunst, og nå skal vi også ha kunsthåndverk. Det ene utelukker ikke det andre, sier han.

Annerledes utstilling

Selv er Liv Aursand veldig glad for at hun har blitt valgt ut til den aller første kunsthåndverkutstillinga ved hotellet.

– Jeg må si at jeg ble glad da jeg fikk beskjeden. Det er jo et litt spesielt hotell, og det er artig at de ønsker å bruke kunstnere fra distriktet.

Kunsten hennes har vært utstilt flere ganger tidligere også, men keramikeren fra Overhalla synes den kommende utstillinga er noe helt spesielt.

– Det blir fint å få vist seg fram til et nytt publikum, og det blir en litt annerledes ramme enn det jeg er vant til.

Til vanlig jobber Aursand i verkstedet sitt i Overhalla, hvor hun også har galleri. Hvert år har det kommer folk fra mange ulike land innom Haugen keramikkverksted. Siden hun har solgt det hun har laget etter hvert, har hun ikke hatt behov for å holde så mange utstillinger gjennom årene.

– Det er artig at noen ser at her har det foregått mye, litt i det stille. Jeg har bestandig solgt fra verkstedet og ikke hatt utstilling så ofte. Da har det heller ikke blitt skrevet så mye om det – det har på en måte foregått litt i det skjulte. Det er en stor anerkjennelse å bli spurt om å være med på en utstilling som dette.

Jobber målrettet

Til utstillinga i november skal Aursand stille ut omtrent 40 keramiske verk i forskjellig størrelse. Seksjonene hvor utstillinga skal settes opp står allerede klar ved hotellet, og Aursand har vært og målt opp, sånn at hun kan planlegge ut fra dette. Og fortsatt gjenstår det mye jobb før utstillingen er klar.

– Mye gjenstår, og det blir mest nytt. Jeg skal lage krukker, fat og vaser som er skulpturelle. Det er noe jeg liker godt å gjøre, og jeg skal ta meg tid til å legge ned det ekstra arbeidet som kreves for at hver ting får en egenart.

Selv om keramikeren har tatt seg mer tid til å være sammen med familien etter at hun ble pensjonist, har det vært et jevnt produksjonsnivå de siste årene.

– Du kan prioritere litt annerledes nå, så det går mer i bølger. Men i år har jeg holdt på mye, og jeg jobber hele tida. Hvis det ikke er noe annet som skjer er jeg i verkstedet. Det er godt å ha den friheten, og jeg elsker fortsatt jobben min.