NA mener:

Kirkegården – en bakgård

«Praktisk, men sterkt skjemmende»

NAMDALSAVISA

Velstelte kirkegårder vitner om respekt for avdøde og deres pårørende. Dessverre er det ikke slik alle steder. Nok en gang er det Midtre Namdal som havner i offentlighetens lys for kirkegårder som kan minne om rotete bakgårder.

Tirsdag hadde NA en reportasje fra bykirkegården i Namsos, hvor det som før var ei gressplen, nå likner på en åker. Når flere gravstøtter har veltet slår forfallet mot besøkende.

Namsosinger med ansvar for gravsteder kritiserer vedlikeholdet på bykirkegården i Namsos

– Vedlikeholdet har aldri vært så dårlig

Folk som steller gravstedene til sine kjære, fortviler over det dårlige vedlikeholdet på bykirkegården i Namsos. Gravstøttene ligger hulter til bulter, terrenget er kupert og gresset ligger i vaser. Det er et trist syn, fastslår Petra Hovde.


Det er ofte eldre mennesker som steller gravene og i Namsos er det dårlig tilrettelagt med utstyr de kan hjelpe seg med. Mange reagerer også med at det blir satt ut store konteinere i stedet for søppelkasser. Alt er nå galt også, kan de ansvarlige tenke, og det er ikke langt unna sannheten.

I Overhalla sentrum ligger et av landets eldste og flotteste kirkebygg. Hva blir en møtt med inn i porten til ærverdige Ranem kirke? Det er en stor søppelkonteiner. Praktisk, men sterkt skjemmende. Har noen sett en søppelkonteiner ved inngangen til Nidarosdomen?

Kirkegården betyr mye for pårørende og mange av dem er inne i ulike stadier i sorgprosesser. Festerne har ansvaret for støttene og vedlikeholdet på gravstedet, men det kan virke motløst når en ser bykirkegården slik den framstår i sommer.

Når i tillegg festeavgiften har steget, bør Midtre Namdal kirkelig fellesråd ta en runde på kirkekammerset og i fellesskap finne løsninger. Er det lokalpolitikerne som svikter og kniper igjen pengesekken for hardt, bør offentligheten få vite det. Er det noen en forventer skal spille med åpne kort, er det kirkas folk.