Vandreutstilling fra samisk og grønlandsk kunstnere

Asbjørn Hagerup og Namsos kunstforening presenterer for tida samiske Marthe Lill Somby og grønlandske Jukke Rosing sin utstilling «De språkløse» i Kunstmuseet Nord-Trøndelag sine lokaler i Kulturhuset i Namsos.
NAMDALSAVISA

NAMSOS: Utstillinga kommer til å stå i lokalene til 22. august og bakgrunnen for kunsten er kunstnernes kamp for å tilpasse seg og for å finne aksept i kulturen de kommer fra. I tillegg er de begge etterkommere av reindriftsfamilier, men ingen av dem har fått vokse opp med reindriftskulturen.

Møtt motstand fra egen kultur

Grunnen til at utstillingen heter «De språkløse» er at Somby og Rosing føler at de begge har møtt motstand fra sin egen kultur ved at de ikke behersket språket og føler det er mange mellomrom de har falt inn i. Med denne kunstutstillingen og billedspråket ønsker de å identifisere de språkløse og språkets makt og verdi. I tillegg spiller naturen inn som en viktig rolle.

Prosjektet er visualisert gjennom fotografi og begge kunstnerne kommer med hvert sitt budskap om hvem de er, hvordan de ser hverandre og at de blir en stemme for de språkløse. Somby og Rosing har siden 2017 jobbet sammen med et samarbeid på tvers av kultur, land og identitet – med en sterk fellesnevner om historien om reindrift og de språkløse, hvordan de i dag forholder seg til sine forfedres historie og hvordan de gjenspeiler seg til naturen og stedene.

Møttes ved en tilfeldighet

Kunstnerne møttes ved en tilfeldighet, da begge var invitert til en felles utstilling under kulturfestivalen Nuuk Nordiske 2017 på Grønland. De ble dratt mot hverandre og så noe gjenkjennelig med hverandre i den uløste identitet og det språkløse liv.

Prosjektet har blitt gjennomført med opphold på Grønland og en reise til Finnmark. Det var en viktig brikke i prosjektet å øke kunnskapen om Grønland og Sápmi. Her ville de se på likheter og få en større forståelse av hverandre og gjennom prosjektet stadfeste sin identitet som same og grønlender og som urfolkskvinner.

De håper på en økt forståelse av det å være språkløs, det å være en del av noe, men samtidig ved siden av. Kunstnerne vil sette et visuelt bilde på sin sårbarhet og ikke minst fortelle deler av den lite kjente historien om samisk reindrift på Grønland.

Kjøper du bilde må du vente litt før du får det

Somby og Rosing ønsket å lage en vandreutstilling som reiser på tvers av landene. Det vil si at bildene skal på utstillinger i København og på Grønland, og muligens på flere andre steder. Hvis du kjøper et av bildene mens utstillinga står i Namsos, er det dermed usikkert når du får verket i hende, siden alle verkene skal være med til vandreutstillingens slutt.

– Kjøper du et bilde her, må du kanskje vente et halvår før du får det. Man kan stille seg spørsmålet om hvorfor man ikke bare kan kopiere bildet, men det går nok ikke. Det skal bare finnes et eksemplar, og på den måten blir det litt mer eksklusivt også, sier Asbjørn Hagerup i Namsos kunstforening.

God interesse for utstillingen

De språkløse skulle egentlig stilles ut i mars. Akkurat når utstillingen skulle åpne, kom koronaen. Nå har tilstandene bedret seg og utstillinga skal stå til 22. august. Til tross for litt dårlig timing, sier Hagerup at det har vært en del innom utstillingen så langt.

– Dette er en kjempefin utstilling som passer for mange. Jeg synes de formidler historiene godt gjennom fotografiene. Bare det at det er en samisk utstilling gjør meg stolt. For det første er det ikke mange av dem og for det andre så tar det litt tid og få selve kunsten hit. Selv om det er litt spesielle tider så har det vært mange interesserte, og vi håper på flere, avslutter han med et smil.