– Tradisjonen med flaskepost stoppet kort tid etter på grunn av forurensning i havet

I 2011 skulle folket i Klaksvik på Færøyene ha den årlige Sømandsdagen. Som en del av dagen ble det kastet ut flaskepost fra barna som deltok, blant annet elleve år gamle Kamilla. Ni år senere fikk hun en uventet melding.

SPENNENDE POST: Flaskeposten var fra elleve år gamle Kamilla Sørensen, og har vært på reise i ni år før Eva og Kirsti fant det.  Foto: Privat

AVSENDER: Kamilla Sørensen var elleve år da hun kastet flaskeposten ut i Kalsoyarfjorden. I ni år har flasken drevet med havet før den til slutt havnet på øyguppen Hortavær utenfor Leka.  Foto: Privat

NAMDALSAVISA

FÆRØYENE: I Klaksvík på Færøyene har de igjennom flere år samlet seg for å feire Sjømennenes dag. En dag fylt med aktiviteter for barn og voksne, på sjø og i land. 19. august i 2011 var intet unntak.


Fant flaskepost fra Færøyene: – Stas, men også trist

Da Kirsti Karina Dahl Sæternes og Eva Lohrengel var ute på strandrydding på Hortavær, fikk venninnene øye på en flaske. Den skulle vise seg å inneholde et ni år gammelt brev.


Elleve år gamle Kamilla Sørensen var en av deltakerne, som var med på den aktivitetsfylte dagen. I tillegg skulle hun være med en av seilbåtene ut til Kalsoydarfjord. Ombord hadde de skrevet flaskepost hvor de skulle fortelle om dagen deres.

– Først var det fiskekonkurranse for barn, så seilte båter og skip med barn et stykke utenfor Klaksvík, hvor alle barna kastet flaskepostene sine i havet, forteller Kamilla som i dag er tyve år.

BREVET I FLASKEPOSTEN: Innholdet i flaskeposten var et brev fra elleve år gamle Kamilla Sørensen, hun er 20 år nå og sier at det er gøy at noen endelig har funnet den.  Foto: Privat

Hun syns det var en uventet, men morsom beskjed å få at den ni år gamle flaskeposten endelig var funnet.

– Det var en meget uventet melding jeg fikk fra Kirsti, så det var meget morsomt at det var min flaskepost som dukket opp i Norge, sier Kamilla til NA.

Flaskeposten ble kastet i havet fra et skip i Kalsoyarfjorden utenfor Klaksvík, og drevet fritt videre etter det.

– I forhold til hvor mange flaskeposter som ble kastet, så er det forholdsvis få som er funnet igjen.

Kamilla forteller videre at kort tid etter den tradisjonsfylte dagen, stoppet de tradisjonen med å kaste ut flaskepost. Da med tanke på forurensning, og problematikken med plast i havet.

Sjømennenes dag varer i to dager der gamle skip samles, fiskerne i bygda har konkurranser og barna får delta på forskjellige vannaktiviteter. Det hele avsluttes med dans på brygga.

TRADISJONELL DAG: I flere år har befolkningen i Klaksvík samlet seg for å hedre sjømenn. Klaksvík betegnes som den viktigste fiskerihavna på Færøyene.  Foto: Símun á Høvdanum