Arven etter Wenche berget

Regjeringen sørget for at suksesshistorien med frivilligsentraler kan fortsette i årene fremover. 30 år siden daværende sosialminister fra Høyre, Wenche Frogn Sellæg inspirerte kommunene til å starte opp det som ble hetende frivilligsentraler, skriver Elin Agdestein (H)

Regjeringen sørget for at suksesshistorien med frivilligsentraler kan fortsette i årene fremover. 30 år siden daværende sosialminister fra Høyre, Wenche Frogn Sellæg inspirerte kommunene til å starte opp det som ble hetende frivilligsentraler, skriver Elin Agdestein (H) Foto:

Av

Frivilligheten er veldig viktig for både kommuner og innbyggere over hele landet. Nå har regjeringen sørget for at suksesshistorien med frivilligsentraler kan fortsette i årene fremover. 

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I år feirer vi at det er 30 år siden daværende sosialminister fra Høyre, Wenche Frogn Sellæg inspirerte kommunene til å starte opp det som ble hetende frivilligsentraler. Dette er lokalt forankrede møteplasser, åpen for alle som har lyst til å delta innen frivillig virksomhet.

Allerede året etter fikk frivilligsentralene sin første bevilgning over statsbudsjettet. Det ble startskuddet for suksesshistorie innenfor frivilligheten, og i dag finnes det om lag 465frivillighetssentraler over hele Norge. De organiserer over 55.000 frivillige som yter over 2.000 årsverk med frivillighet.

Frivilligheten har lenge vært en av Høyres hjertesaker. Frivillighet er ikke noe en stat kan skape og tre ned over sine innbyggere. Det er noe som skjer lokalt gjennom ildsjeler.

Høyre i regjering har gitt kommunene mulighet til å gjennomføre frivillighetspolitikken på en måte de mener er best lokalt. Bevilgningene har økt hvert år og om lag 200 millioner kroner går til frivilligsentralene i 2020.

Det ble tidligere varslet at tilskuddet til sentralene fra neste år skulle fordeles etter innbyggertall i kommunene i stedet for til antall frivilligsentraler. Ved behandlingen av kommuneproposisjonen tidligere i år ble Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om at finansiering av frivilligsentraler overføres til et øremerket tilskudd på Kulturdepartementets budsjett fra 2021 for å sikre finansiering til frivilligsentraler i både små og store kommuner. Regjeringen fulgt opp dette i statsbudsjettet for 2021.

Regjeringspartiene og Frp er i budsjettet for 2021 tydelige på behovet for forutsigbarhet for frivilligsentralene og behovet for å få kommunene til å forplikte seg til å være med på finansieringen. I et eventuelt fremtidig evalueringsarbeid vil det være naturlig å ha en dialog med Norges Frivilligsentraler.

De samme partiene peker også på at det fremdeles er rundt 44 kommuner uten en frivilligsentral. Behovet for frivillighet i kommunen er økende, og det vil være naturlig å komme tilbake til dette i statsbudsjettet for 2022. Der bør det også vurderes tilskudd til drift av Norges Frivilligsentraler, som vil kunne utløse et stort potensial ved at digitaliseringen og kompetansehevingen kan gjennomføres.

Det blir nå opp til landets lokale folkevalgte å se den verdien frivilligheten sammen med frivillighetssentralene skaper, og den viktige møteplassen de er for veldig mange. Nårregjeringen øker bevilgningene til frivilligsentralene og gjør finansieringen mer forutsigbar, håper vi at kommunene følger etter og tør å satse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken