NAMSOS: Nå er det klart hvilke 50 unge kunst- og kulturutøvere som er vinnere av Drømmestipendet 2023.

Stipendvinnerlista ble offentliggjort 1. februar. 1,5 millioner kroner er likt fordelt – av stipendutdelerne Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping – på de 50 stipendmottakerne, som er utvalgt blant årets 470 nominerte.

Av de fire vinnerne fra Trøndelag har to tilknytning til Namdalen: Aurora Strøm fra Overhalla og Adrian Næss Vikan fra Namsos.

De får 30.000 kroner samt mye verdifull heder og synliggjøring.

Drømmestipendet

 • Stipendordning etablert i 2004
 • Samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping
 • 50 stipend à 30.000 kroner utdeles – til sammen utdeles 1,5 millioner kroner
 • Skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse til unge kunst- og kulturutøvere samt bidra til at de får oppfylt drømmer
 • Skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere
 • Kan søkes av kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år
 • Utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse
 • Dokumenterte ferdigheter og drømbeskrivelse teller likt når drømmestipendjuryen vurderer søknadene
 • En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut 50 nominerte som får stipend
 • En lang rekke unge kunst- og kulturutøvere har mottatt stipendet – som Astrid S, Didrik Solli-Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Tom Stræte Lagergren alias Matoma, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen
 • I løpet av våren 2023 utdeles 50 nye stipend, på lokale arrangement i de kommunene stipendvinnerne er nominert fra

Forfatterspire

Aurora Strøm er 19 år, kommer fra Overhalla – og er det som trygt kan kalles en forfatterspire.

Allerede sommeren 2021 ga hun ut sin første diktsamling «En jente med et hjerte større enn sin fars hage» – til tross for det hun beskriver som «motgang hele vegen».

– Masse «nei'er», en del «Dette klarer du ikke, vel?» og «Du er for ung». Det dreit jeg fullstendig i, og konsekvensene av det har vært helt fantastiske, sier 19-åringen.

Hennes andre diktsamling «Jeg er min mors datter» ble utgitt høsten 2022.

– I denne skiver jeg om hvordan det er å ha en mamma som sitter i rullestol, forelskelse, selvtillit, oppvekst og psykisk helse. Det er viktig for meg at jeg når ut til unge. Jeg skriver om livet, og livet kjenner alle seg igjen i, sier Strøm, som legger til at hun drømmer om å inspirere unge til å gå sin egen veg.

– Om man ikke gjør det man virkelig vil her i livet, vil man sitte igjen med et liv noen andre har levd. Dette budskapet vil jeg få ut med skrivinga mi, sier hun. Den mer langsiktige drømmen er å kunne leve av å selge bøker og tekster – og en eventuell tildeling av Drømmestipendet vil gå til ei tredje diktsamling; et større prosjekt med illustrasjoner, foto og dikt om ungdomslivet.

Lydbok for barnehagebarn

Adrian Cornelius Næss Vikan er 23 år, opprinnelig fra Namsos – som nå studerer faglærer i musikk ved Nord Universitet i Levanger.

Han har etter eget utsagn vært fascinert av musikk siden han gikk i barnehagen – og da særlig gjennom lydbøker og låtene fra Knutsen & Ludvigsen, Karius & Baktus og Kardemomme-by. Videre lærte han seg både slagverk, bass og gitar i tidlige ungdomsår, men å spille inn egen musikk startet han ikke med for alvor før etter et utvekslingsår i York. Adrian har for øvrig også studert ved Trøndertun folkehøgskole og Leeds College of Music.

Nå drømmer han om å lage lydbok for barnehagebarn.

– Jeg skal rett og slett forske på hva som utgjør god historiefortelling for barn i denne aldersgruppa, sier Næss Vikan.

Han har allerede utviklet en karakter som heter Markus Parkus, som bor i et badeland sammen med Pappa Parkus og Bestemor Parkus. Dessuten får han ofte besøk av sin bestevenn, Pelle Promp.

– I fjor var jeg på barnehageturné gjennom Vrimmelfestivalen, der jeg prøvde ut disse karakterene sammen med tre medstudenter. Vi fikk god respons fra barna på samtlige forestillinger, og dette gir meg tro på at lydbokformatet vil fungere på denne målgruppa, heter det fra 23-åringen.

– Jeg har alltid syntes at det er veldig givende å jobbe med barn som målgruppe. Da kan jeg tillate meg å være litt fjasete og fri i låtskrivinga, sier Næss Vikan.

– Strålende mulighet for ungdom

– Drømmestipendet er givende arbeid for Norsk Tipping, noe vi er stolte av å være en del av. Pengene gir selvfølgelig stipendmottakerne muligheter til å få oppfylt deler av drømmen som koster noe i kroner og øre. Men minst like viktig, er anerkjennelsen og inspirasjonen det gir hver enkelt unge utøver, sier administrerende direktør i Norsk Tipping, Thor Gjermund Eriksen.

– Drømmestipendet er en strålende mulighet for ungdom og unge voksne til å bli sett og å få prøvd ut sine drømmer, sier Morten Christiansen, direktør i Norsk kulturskoleråd.