NAMSOS: At det har vært et vanskelig valg, legger hun ikke skjul på. Ingeborg Bodzioch har jobbet hardt for å etablere et levedyktig, privat galleri i Namsos sentrum. Det har hun klart på 14 måneder og midt i en pandemi. Men nå er det tid for å ta en annen retning.

Min tur nå

– Ja, nå er det min tur. Jeg må videre med min egen kunst, forklarer Bodzioch om valget hun har tatt.

Valget er også tatt på bakgrunn av at hun har for mange jern i ilden. To dager i uka pendler hun til Levanger for å undervise barneskoleelever i action-maleri via den kulturelle skolesekken. Fra onsdag til lørdag er det åpent galleri i Namsos, og hun har skiftet utstillinger hver tredje uke for å skape et galleri som har livets rett. Det har hun klart. Galleridrifta går med overskudd, og hun har kunnet ta ut lønn til seg selv.

– Galleriet er i vekst, og det er jeg fornøyd med, konkluderer innehaveren.

Er sliten

Men med mange arbeidsoppgaver og mye å rekke over, begynte Bodzioch å føle på at det ble for travelt rett og slett. Hun føler seg sliten.

– Jeg er blitt 55 år, og må begynne å ta vare på egen helse. Jeg pådro meg en hjernerystelse i høst, og det ble en vekker for meg. Jeg kan ikke fortsette med alt dette lenger, forklarer Bodzioch, som betegner tilværelsen som et hardkjør. Hun savnet tid til å lage egen kunst, tid til å reise mer for å besøke de tre barna sine som er spredt rundt omkring i henholdsvis USA, Ungarn og på Lillehammer.

– Som tilværelsen er nå, har jeg fri bare på søndager, og det er for lite. Jeg er for gammel til det, sier galleristen.

Ikke fått ut potensialet

Så i høst startet tankeprosessen der et element var at Ingeborg 80 år skrev brev til seg selv. I brevet anklaget hun seg selv for at hun ikke hadde fokusert mer på seg selv og sin egen kunst.

– Jeg har jo en kunstnerisk begavelse og føler at jeg ikke har fått ut mitt eget potensial ennå. Nå har jeg tid til det, hvis jeg altså ikke hadde det så travelt, sier hun som besluttet å rydde tid til kunsten sin og derfor velger å avvikle galleridrifta.

– Hva nå?

– Det vil tida vise. Jeg skal jobbe frilans som kunstpedagog og kunstner, det er vel det eneste som er sikkert. Jeg har lagt ut leiligheten min for salg, men det er ikke sikkert at jeg flytter fra Namsos. Vi får se, svarer hun.

Ønsker at noen overtar

Selv om Bodzioch avvikler drifta av Galleri Krusj, ønsker hun primært at noen vil drive galleriet videre.

– Hvis noen er interessert, ta kontakt med meg. Kanskje sitter det noen der ute med en hemmelig drøm om eget galleri. Nå er det innen rekkevidde, smiler hun og legger til at hun har tatt den hardeste økta med å få galleriet på fote.

– Og nå når Norge er gjenåpnet, vil det bli mulig å arrangere større utstillinger med de store nasjonale kunstnerne. Det har ikke vært mulig under pandemien, sier hun.

Hun har imidlertid samarbeidet mye med regionale kunstnere i korona-tida. Det har vært en kjekk erfaring.

– Jeg har satset bredt og tatt inn en del internasjonale kunstnere også, og med det bidratt til å utvide horisonten til kundekretsen min som har fått tilgang til internasjonale kunstnere av høy kvalitet. Det har også vært veldig spennende.

Takknemlig

Bodzioch snakker varmt om en krets av lojale og hyggelige kunder som ønsker at galleridrifta skal fortsette.

– De har handlet kunst, selv om de har veggene fulle av bilder hjemme, og det er jeg takknemlig for. Det har gjort valget mitt om å legge ned ekstra vanskelig, medgir hun og legger til:

– Dette galleriet er et ett-persons-foretak. Det er litt for mye for meg. Det er nødvendig å gjøre grep for min egen helses skyld, beklager Bodzioch som flyttet til Namsos i 2016 og som har trivdes godt i byen.