Gå til sidens hovedinnhold

Bedragerisiktet mann i 20-årene varetektsfengslet på grunn av stor gjentakelsesfare

Mannen, som er bosatt i Nord-Trøndelag, er tidligere domfelt for 52 tilfeller av bedrageri. Sist uke ble han pågrepet på nytt.

For abonnenter
(Trønder-Avisa)

Den siktede mannen i 20-årene ble løslatt fra soning med fotlenke tidligere i år. Kort tid etter skal han, ifølge siktelsen, ha startet den kriminelle geskjeften på nytt. Parallelt med dette har mannen startet på ny utdanning med tanke på framtidig jobb.

Siktelsen omfatter 23 nye tilfeller av bedrageri gjennomført det siste halvåret.

– Vi etterforsker to enkeltbedragerier opp mot 250.000 kroner per stykk. Vi mistenker at han har utgitt seg for å ha en traktor til salgs og skal ha fått overført penger fra to ulike personer uten å ha noen traktor å selge, forklarer politiadvokat Thomas Berg.

Skal ha mottatt rundt 700.000

I tillegg skal det være snakk om en rekke mindre bedragerier med summer rundt 10.000 kroner der siktede har mottatt penger for gjenstander som er lagt ut på Finn.no eller andre salgskanaler.

Ifølge politiet er det mistanke om at mannen skal ha mottatt rundt 700.000 kroner totalt i de 23 bedrageriene han foreløpig er siktet for. Mannen i 20-årene har innrømmet straffskyld på alle poster i siktelsen.

– I tillegg er det noen få saker til som etterforskes, men som ikke er del av siktelsen. Vi får se om det også kanskje er flere fornærmede som vi ikke vet om, opplyser Berg.

Den siktede ble dømt til totalt 14 måneder i fengsel i to ulike rettssaker i 2020. Den første gjaldt 21 bedragerier, den siste 31 bedragerier. Det var disse dommene han sonet da han ble sluppet ut av soning med fotlenke i år.

Stor gjentakelsesfare

Trøndelag tingrett skriver i sin kjennelse at «hyppigheten og intensiteten av siktedes kriminelle atferd, i lys av tidligere straffehistorikk, tilsier at det foreligger sterk grad av sannsynlighet for at han vil begå nye straffbare forhold av lignende art dersom han løslates».

Overfor retten har siktede forklart at han greide å avstå fra straffbare handlinger mens han sonet med fotlenke, og at han fungerer med klare rammer rundt seg. Han har også forklart at han lider av spillavhengighet.

Trøndelag tingrett tok påtalemyndighetens begjæring om fengsling til følge, og sa seg enig i at mannen i 20-årene kan holdes i varetekt i inntil fire uker. Siktede har samtykket til fengsling.

– Jeg har ikke mer å tilføye, sier mannens forsvarer, Maria Zahlsen, til Trønder-Avisa.

Kommentarer til denne saken