Ble tipset om promillekjøring: Fant sovende mann i bil

PROMILLE: Mannen fra Ytre Namdal ble funnet innelåst – sovende i passasjersetet på en bil. Retten trodde ikke på ham da han hevdet han ikke hadde kjørt bilen selv.

PROMILLE: Mannen fra Ytre Namdal ble funnet innelåst – sovende i passasjersetet på en bil. Retten trodde ikke på ham da han hevdet han ikke hadde kjørt bilen selv. Foto:

Etter tips om promillekjøring rykket politipatruljen ut og fant sjåføren sovende i passasjersetet på bilen.

DEL

NAMSOS: På morgenkvisten en junidag i fjor ble operasjonssentralen ved Trøndelag politidistrikt oppringt av en mann.

Han fortalte at han var bekymret for at det skulle skje en ulykke. Bakgrunnen var at han hadde drukket alkohol sammen med en mann i 20-åra fra Ytre Namdal. Etter hvert ble det en opphetet stemning, som førte til at mannen i 20-åra satte seg bak rattet og kjørte av gårde.

Funnet sovende

Politiet gjennomførte søk etter bilen, og fant ham etter hvert sovende i en bil utenfor en butikk.

Politibetjentene forsøkte å komme i kontakt med mannen, men lyktes ikke før de brøt seg inn i bilen, der vedkommende sov i passasjersetet.

Han nektet umiddelbart for å ha kjørt bilen. Den ene betjenten har forklart at bilnøklene – så vidt han kunne huske – lå i førersetet på bilen, og i hvert fall inne i bilen, samt at bilen var låst.

Analyseresultater fra blodprøver tatt av mannen senere på morgenen viser en alkoholpromille på 0,79.

Trakk forklaring

Senere har vitnet trukket tilbake forklaringa. Blant annet fordi han ikke lenger var like sikker på om mannen i 20-åra faktisk hadde promillekjørt.

Men i retten ble meldinga fra vitnet til operasjonssentralen avspilt. I telefonsamtalen forklarte han at mannen kjørte bil etter å ha drukket alkohol med ham.

Avgjørende for rettens bevisvurdering er tiltaltes egen skylderkjennelse, vitnets utsagn overfor politiet om at tiltalte kjørte bilen, politiets funn av tiltalte i passasjersetet på bilen, at bilen var låst og at nøklene til bilen lå i førersetet.

Retten er dermed ikke i tvil om at mannen har gjort dette forsettlig.

Fengsel i 24 dager, bot på 50.000 kroner

Nå er sjåføren, en mann i 20-åra fra Ytre Namdal, dømt til fengsel i 24 dager og en bot på 50.000 kroner. Fullbyrdelsen av straffen utsettes med en prøvetid på to år.

Han mister også førerkortet i 18 måneder, fra dagen han ble stoppet av politiet.

I tillegg pålegges han å ta full ny førerprøve hvis han vil kjøre bil igjen.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken