Gå til sidens hovedinnhold

«Blitzlampene» fra Hundhammerfjellet: – Har merket stor bedring de siste 14 dagene

Samboerparet Jon Arve Svendsen (31) og Rakel Kongsmo (31) har merket en klar bedring i lysforurensninga fra vindturbinene. Tidligere i høst gikk de ut med sin historie om sjokket de fikk da de så de kraftige lysblinkene.

HUNDHAMMER: – Vi har snakket med NTE, som sier de har hatt flere runder med lysleverandør for å sikre at lysmarkeringene ikke er sterkere enn kravet, og vi har merket en stor bedring de siste 14 dagene, forteller Rakel Kongsmo.

Samboerparet har opprettet ei facebookgruppe for beboere som opplever lysene fra vindturbinene som sjenerende. Mer enn 150 personer er nå medlemmer av denne gruppa.

– Jeg tror ikke vi kommer lenger før vi eventuelt klager til kommuneoverlegen på at lysforurensninga vil ha negativ helseeffekt på oss beboerne, tror Kongsmo.

Les også

Investerer nesten fem millioner i nytt hus: – Ble sjokkert da vi så lysglimtene fra de nye vindturbinene

– Lysene kan gjerne radarstyres

En av de nærmeste naboene til vindkraftverket er Terje Solbakk. I høst gikk han ut med støtte til reetablering av parken, men han forstår at flere ikke synes noe særlig om «blitzlampene», som han kaller dem.

– Det var spesielt under litt spesielle værforhold, med lavt skydekke og skodde, at jeg reagerte på at det meste ble lyst opp – også der jeg bor, forteller Solbakk.

Konklusjonene hans er likevel ikke endret. Solbakk er fremdeles ikke blitt vindkraftmotstander.

– Jeg ringte Brandsås

– Ikke lenge etter at jeg ble klar over de kraftige lysene, ringte jeg administrerende direktør Kenneth Brandsås i NTE Energi. Jeg fortalte ham at det var viktig å få gjort noe med lysene hvis NTE ikke skulle terge på seg folk og kanskje omgjøre flere til å bli vindkraftmotstandere.

Solbakk mener å spore klare forbedringer sammenlignet med den første driftstida. Likevel mener han at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gjerne bør stille krav til at lysene skal slukkes når det ikke er nødvendig med lysmerking.

– Hvis NVE kan pålegge at et radarsystem installeres, mener jeg de bør anbefale nettopp dette overfor eier av vindkraftverket.

Les også

Terje kjemper ikke mot vindmøllene

NVE og NTE er i dialog

Pål Anders Dahl i NTE Energi bekrefter at det har vært møte mellom NTE og NVE for ikke lenge siden.

– NTE har også vært i dialog med leverandøren av lysene som er montert på vindturbinene, og det er gjort endringer som vi håper vil avhjelpe situasjonen, forteller Dahl.

Den stedlige prosjektlederen på Hundhammerfjellet, Per Halvor Bekkelund, bekrefter at NTE har gjort flere endringer på lysstyrken.

– Vi kjører nå med tre nivåer på lysene, der lyset er sterkest på dagtid, mens det på kveld og natt kjøres med en lysstyrke på 2.000 candela, som er det laveste nivået uten å gå utenom kravene i forskriften.

Ingen umiddelbare planer om radarstyring

– Folk opplever fremdeles at de hvite lysene er langt kraftigere enn de røde lysene fra de gamle turbinene, og disse er også på 2.000 candela?

– Ja, det vil de nok oppleve, for det er jo et hvitt lys kontra et rødt, og i tillegg er jo nye lys skarpere enn de gamle, svarer Bekkelund.

– Har dere diskutert radarstyring av lysene, slik at de ikke blinker så lenge det ikke er flytrafikk i nærheten?

– Vi har ingen umiddelbare planer om radarstyring på nåværende tidspunkt, men det pågår en diskusjon på myndighetsnivå – og jeg tror eieren av vindkraftverket, Trønderenergi og Stadtwerke München, avventer konklusjoner fra disse diskusjonene.

Politisk interesse

Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker å minimere lysforurensninga fra vindparker og andre større installasjoner. Over nyttår vil partiet foreslå påbud om løsninger som gjør at lysene kan skrus av når det ikke er trafikk i luftrommet.

– I Tyskland kom et slikt vedtak på plass i år, og MDG ønsker et vedtak om dette her til lands allerede i første halvår 2021, forteller energipolitisk talsperson, Ask Ibsen Lindal.

Han forteller videre at MDG vil jobbe for at absolutt alt lys fra vindturbiner, inkludert røde fastlys, er avskrudd når det ikke er fly i nærheten.

Kommentarer til denne saken