OVERHALLA: – Det har vært en ganske hektisk sommer. Bare i juli hadde vi over 300 besøkende som kom innom på landhandelen, forteller Brynhild Bremer Viken, gründer og driver av Tødåsen landhandel på Tødåsen i Overhalla.

Fredag og lørdag er det åpen gård og Trøndersk matfestival en rekke steder i Namdalen. Og på Tødåsen var det både mat og martna i skjønn forening da startskuddet gikk.

Landhandel

Mange kjenner Brynhild fra tida hun jobbet på Namdalsmuseet, kulturmartnan og som matprodusent på messer og utstillinger over hele Namdalen. I november i fjor åpnet hun dørene til Tødåsen landhandel med gårdsutsalg og butikk. Gårdsdriften med kyr er lagt ned, og nå satser hun på heltid på landhandelen.

Mellom geleer, toddyer og krydderier finner vi bruks og pyntegjenstander. På Tødåsen kan du finne 125 år gamle drammeglass side om side med Porsgrunn porselen fra 30-åra og trendy interiørartikler.

– Med noen ganske få unntak er alt du finner i landhandelen til salgs, og på en ekte landhandel bryr vi oss ikke så tungt om sesongene, så her finner du både sommer og julevarer om hverandre hele året, ler hun.

Viken har også tatt inn en del helt nye varer. Den moderne utgaven av Norgesglass, og foretrekker du originalen har hun selvsagt det også. Både ute og inne finner ting du ikke finner så veldig mange andre steder. For eksempel innleggssåler i fineste ull fra pelsen på gårdens egne angorakaniner

– Vi har sluttet med ku, men har beholdt geiter, høns og kaniner som hver på sine vis bidrar til både mat og produkter, og fargerike metallfugler til ute- og innebruk har vært en storslager i sommer, smiler Brynhild.

Trim og drops

I helga var Tødåsen en del Trøndersk matfestival og samtidig hadde Viken invitert andre selgere og produsenter av saker og ting til martna i tunet.

Heidi Aasum som driver Babystrikk på Bangsund hadde flyttet butikken fra Bangsund til Tødåsen denne helga.

– Brynhild lurte på om dette kunne være noe for oss å være med på og da stiller vi selvsagt opp. Det er artig at det skjer noe selv i disse koronatider, og vi har i alle fall sikret oss den beste salgsplassen, smiler hun.

Det var også funnet plass til et eget brukt- og antikk marked, og for den som samler på eldre gjenstander var det verdt turen alene.

Blant de første som fant vegen opp bakkene mot gården fant vi tre spreke damer.

– Vi er mest ute for å få oss en trimtur, og de to andre er så glad i å gå i motbakker så da havnet vi her, ler Halldis Blengsli.

– Det er viktig at folk støtter opp når det arrangeres noe lokalt, og med det fantastiske været så passet det bra med en ekstratur denne uka, mener Berit Galguften.

– Ekstratur?

– Vi har en egen turgjeng som går tur hver tirsdag hele året, og da har vi forskjellige ruter vi pleier å gå. Men nå var det en stund siden vi har vært i Tødåsen og da passet det jo bra med en formiddagstur og en kaffekopp, sier Sheila Ramsvik

– Skal dere handle eller bare kikke?

– Vi har sikret oss hver vår spisspose med drops, men det spørs om dropsene overlever unnabakkene heimover igjen, kanskje vi må hit i morgen igjen, ler damene.