NAMSOS: Selveste dronningetappen av Arctic Race of Norway sendes direkte fra starten i Namsos lørdag 13. august. Og nå tyder alt på at det blir en start som både ryttere og publikum sent vil glemme. D.D.E. stiller opp gratis for å gi sykkelrytterne ei nedtelling til start som er rockebyen verdig.

Da en delegasjon fra Arctic Race – med rittdirektør Knut-Eirik Dybdal og ambassadør Thor Hushovd i spissen – var på besøk i Namsos for å lage promofilm til rittet, fant de nemlig tonen. Bokstavelig talt.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN!

– Dette har vært helt fantastisk. Her møter vi mye kultur i Namsos, og vi møter mennesker. Etter det vi har opplevd her, har vi store forventninger til sykkelrittet kommer i august. Hvis D.D.E. spiller på start, kommer vi til å prøve å få startet selve direktesendinga med det, sier Knut-Eirik Dybdal.

– Vi blir møtt med stor entusiasme og kreativitet her. Det er jo også kjennetegnet til rittet, så det liker vi, sier Thor Hushovd.

190 land har TV-rettigheter, og sykkelrittet sendes direkte på TV2 og Eurosport i Norge, og elleve andre land. Det spesielle med starten i Namsos er at hele rittet sendes direkte fra start. På Festplassen i Namsos vil det bli folkefest med musikk, kulturinnslag, sykkelritt for barn og salgsboder med lokalmat i forbindelse med Trøndersk matfestival.

En av Norges største idrettsprofiler gjennom tidene, Thor Hushovd, samt sykkel- og TV2-kjendis Dag Otto Lauritzen vil også være til stede på starten.

Fra rock til sykkel

Det er ikke tilfeldig at musikken står i fokus når Arctic Race starter i Namsos. I Namsos er det nemlig en direkte forbindelse mellom rockehistorien – og det at Arctic Race kommer til Trøndelag. Tidligere Prudence-medlem Kjell Ove Riseth var den som startet sykkelklubben i Namsos i 1979. Sammen med tidligere bandkollega Johan Tangen hadde de begynt med sykling etter musikkarrieren.

Les også

Et liv på hjul med musikk, samhold, slit og opplevelser

Det var også han som hadde ideen til løypa til det som nå er blitt sykkelrittet Gran Fondo Strade Statskog.

– Jeg hadde hørt far min snakke om at det gikk an å sykle på grusvegene fra Beitstad og over til Bangdalen. Så da Trond Gunnar Skillingstad i Statskog fortalte at han hadde vært på Arctic Race og blitt så inspirert at han ville starte sykkelritt, var det en perfekt match: Et sykkelritt på Statskog sine skogsveger gjennom Bangdalen, sier NA-redaktør Kim Riseth.

Statskog, med hovedkontor i Namsos, var med som partner til Arctic Race of Norway fra oppstarten. Gran Fondo Strade Statskog ble startet i forbindelse med NAs 100-årsjubileum i 2017.

– Både Tour de France, Giro d'Italia og Tour de Tomtvatnet er jo grunnlagt av aviser, så da fant vi ut at vi kunne starte sykkelritt også. På grunn av samarbeidet med Statskog kom vi i dialog med Arctic Race – og foreslo at de kanskje skulle legge en etappe til Trøndelag en gang. Og det var de slett ikke avvisende til, forteller Riseth.

Lovte engasjement

I 2020 var både rittdirektør Knut-Eirik Dybdal og Arctic Race-ambassadør Gunn Rita Dahle med og syklet rittet mellom Steinkjer og Namsos. Deretter ble det opprettet direkte kontakt mellom Arctic Race, Trøndelag fylke, Namsos kommune og flere samarbeidspartnere.

– Vi lovte at engasjementet kom til å være like stort i Namdalen som i Nord-Norge, fordi vi nord i Trøndelag er litt like nordlendingene, forteller Trond Gunnar Skillingstad, som er kommunikasjonssjef i Statskog.

Etter at planene først ble pandemi-utsatt, endte det med at Trøndelag fylkesting vedtok å gå inn for å få ikke bare én, men to etapper til Trøndelag.

– Vi trodde ikke på at det kom til å bli mer enn én etappe, og vi så for oss at rittet kom til å gå nordover, og med en målgang på Klompen i Namsos sentrum. Men da det ble to etapper, og den tredje etappen trengte å ha målgang på et fjell, ble Klompen-bakken rett og slett for kort. For de profesjonelle syklistene er jo det bare en fartsdump. Så nå blir det i stedet start i Namsos og målgang på Skallstuggu i Levanger, der det er en skikkelig bakke. Men i og med at starten er på en lørdag og at alt sendes direkte fra start, blir det en unik mulighet for Namsos til å vise seg fram og skape folkefest likevel, sier Riseth.

Hushovd: – Jeg får frysninger

Da Thor Hushovd og Arctic Race-teamet besøkte Namsos, ble sykkelstjerna kjørt i Prudence-bussen til Rock City, der frontfigur Bjarne Brøndbo i D.D.E. forklarte ham historien bak «Vinsjan på kaia», før han dro i gang et vers av sangen med sammen navn.

– Vet du, nå fikk jeg frysninger, sa Hushovd.

– Den er jo så fin, la han til.

Naturlig nok ble det også et besøk på D.D.E.-installasjonen og prøvesitting av «rumpebenken».

– Oj, dette er jo som å sette seg i en lenestol, sier Hushovd.

– Hei, det er jo min plass, sier Brøndbo og ler godt.

Etterpå ble det sykkelduell mellom Hushovd og D. D. E opp til toppen av Klompen, der de ble møtt av skoleelever som heiet fram syklistene de siste meterne. D.D.E. tok en knepen seier – med litt hjelp av elsykler ...

– Er det så bratt i bakkene i Tour de France også? undret Bjarne Brøndbo.

– Så bratt og enda brattere, og det fortsetter i mange kilometer, forklarte Hushovd, til andpusten beundring.

– Skal være artig

Filmen som ble laget er nå vist i forbindelse med promoteringa av rittet på TV2 under Tour de France. Det er også laget en egen video med innslaget fra Namsos, som brukes på Arctic Race sine Facebook-sider, med nesten 100.000 følgere. Selv om det er et sykkelritt, så ønsket man i Namsos å vise fram langt mer enn bare sykkelvegene.

– Folk liker det som er artig og da må vi vise det fram, så folket gleder seg til å komme på sykkelrittet, sier Dybdal.

Og etter spurten opp Klompen ble det allsang på toppen, der D.D.E., Hushovd og skoleklassen sang med i «By'n æ bur i».

– Jeg er 44 år og D.D.E. har jo vært med meg i hele ungdomsårene og som voksen. Det er sanger som vi sang på fester. De har utrolig mange fine sanger, sier Hushovd.

Nå får han muligheten til å høre noen av dem – og kanskje med allsang fra publikum på Festplassen – når starten går lørdag 13. august.