NAMSOS: – Dette har vært helt fantastisk. Her møter vi mye kultur i Namsos, og vi møter mennesker. Etter det vi har opplevd her har vi store forventninger til sykkelrittet kommer i august, sier Knut-Eirik Dybdal.

Han er direktør for Arctic Race of Norway (ARN), sykkelrittet som 13. august har start på en etappe i Namsos.

Tirsdag besøkte en delegasjon fra ARN Namsos, for å lage promotion-stoff som skal brukes for å profilere Namsos i både sosiale medier og ikke minst i tv-ruta fram mot rittet i august.

– Vi skal lage en film som skal være klar til Tour de France, så TV2 kan vise den under rittet. Vi besøker alle de fire etappene, og totalt skal det være en film på tre-fire minutter som skal profilere rittet. Men alt som vi tar opp kan bli brukt i sosiale medier fra midten av juli til rittet kommer i gang, sier Dybdal.

Hushovd: – Jeg får frysninger

Selv om det er et sykkelritt, så ønsket man i Namsos å vise fram langt mer enn bare sykkelvegene.

– Dette har endret seg litt i forhold til de første årene. Da var vi mer opptatt av å snakke om hvor tekniske partier det var i løypa, hvilke bakker som kunne bli utslagsgivende, også videre. Nå ser vi mer etter andre ting som kan selge inn områdene der etappene går. Finnes det kultur, næringsliv eller noe annet å vise fram? Folk liker det som er artig og da må vi vise det fram, så folket gleder seg til å komme på sykkelrittet, sier Dybdal mens han ser filmteamet gjøre opptak av en av Norges største idrettsprofiler, Thor Hushovd, i samtale med Bjarne Brøndbo og D.D.E.

– Og dette er artig?

– Dette er uten tvil artig og med på å lage god stemning og tv, smiler sjefen for ARN.

Teamet startet ved Rock City, der Bjarne forklarte Hushovd historien bak «Vinsjan på kaia», før han dro i gang et vers av sangen med sammen navn.

– Vet du, nå fikk jeg frysninger, sa Hushovd.

– Den er jo så fin, la han til.

Naturlig nok ble det også et besøk på D.D.E.-installasjonen og prøvesitting av «rumpebenken.

– Oj, dette er jo som å sette seg i en lenestol, sier Hushovd når han har satt seg.

– Hei, det er jo min plass, sier Brøndbo og ler godt.

By'n æ bur i

Det var ikke siste gang på turen at den tidligere verdensmesteren på sykkel og Norges største sykkelstjerne på herresida gjennom alle tider, fikk et innblikk i Namsos-historien og D.D.E.s-sangskatter.

For det var også lagt opp til en sykkelduell mellom Hushovd og D. D. E opp til toppen av Klompen, der de ble møtt av skoleelever som heiet fram syklistene de siste meterne.

De bildene slo ekstra godt an for Dybdal.

– Det å møte hele skoleklassen var veldig bra. Det blir fine tv-bilder, smiler han, tydelig fornøyd.

Og etter spurten opp ble det allsang på toppen, der D.D.E., Hushovd og skoleklassen sang med i By'n æ bur i.

– Jeg er jo 44 år og D.D.E. har jo vært med meg i hele ungdomsårene og som voksen. Det er sanger som vi sang på fester. De har utrolig mange fine sanger, sier Hushovd, som er ambassadør for Arctic Race, og som tydelig var fornøyd med produktet Namsos ønsker å selge inn fram til de store sykkelfesten.

– Vi blir møtt med stor entusiasme og kreativitet her. Det er jo også kjennetegnet til rittet, så det liker vi, sier han og smiler.

Og smilte gjorde også de mange damene i Namdal Sykkelklubb som var «siste post» på programmet for ARN sitt besøk i Namsos. For en etter en ble det selfie med sykkelstjerna.

Arctic Race starter for øvrig i Mo i Rana 11. august, mens det 12. august skal være etappe mellom Mosjøen og Brønnøysund. Dagen etter inntar sykkelstjernene Namsos, der det venter en 180 km lang etappe til målgang på Skallstuggu i Levanger. Siste etappe går søndag 14. august i Trondheim.