NAMDALSEID: Det gikk fort i svingene da Mari Langørgen bestemte seg for å satse. Hun sa opp jobben som daglig leder på Shell-stasjonen i Namdalseid og la inn søknad om å få leie lokaler i Coop-bygget. Da det var klart, tok hun ut restferie og satte i gang med å pusse opp.

I løpet av en måneds tid var de nye lokalene pusset opp og Mari hadde menyen klar. 13. september, på selve valgdagen, ble de første kundene ønsket velkommen inn.

Lenge planlagt

– Jeg hadde lenge ønsket å starte noe for meg selv. Jeg har jobbet som kokk i Tønsberg i mange år, på ulike plasser som ble drevet av faren min som er kjøkkensjef. Å drive noe eget har egentlig vært ønsket mitt helt siden jeg gikk ut i arbeidslivet, og nå fikk jeg sjansen, sier Langørgen til NA.

Etter at hun bosatte seg på Korsen i 2012, har hun jobbet på forskjellige arbeidsplasser. På kjøkkenet på sykeheimen, på Coop-butikken og sist på Shell-stasjonen der hun var daglig leder den siste tida.

Var klaff med en gang

– Men det er langt fra Tønsberg til Namdalseid og den lille grenda Korsen?

Hun ler. For reiseplanene hun hadde lagt for ti år siden, endte opp i gamlelandet, langt ute på bondelandet.

For feiringa av 26-årsdagen til en kar ved navn Emil Slørdal skulle snu opp ned på livet hennes.

– Jeg har en slektning i Steinkjer, og var på besøk hos han da jeg ble kjent med Emil. Han var en kamerat av Ketil, og slektningen min hadde mast lenge om at vi to burde treffes. Han mente vi passet så godt sammen. Jeg var nok ikke så alt for entusiastisk, men det viste seg at det ble klaff da vi møttes, forteller Langørgen.

Endret reiseplanene

Bare noen uker etter det første treffet, reiste hun på nytt til Trøndelag, men denne gangen var det ikke slektning Ketil hun skulle besøke. Emil på Korsen var imidlertid så heldig å få damebesøk, og to måneder etterpå flyttet Mari inn.

– Jeg hadde alt sagt opp jobb og leilighet, for planen var at jeg og ei venninne av meg skulle ut og reise det neste halve året. Men så møtte jeg Emil, og da ble reisemålet endret til Namdalseid, smiler hun.

Samboerskapet har resultert i to nye eidbygg, Alma (5) og Emil jr. (3 1/2) – og nå også i nyetableringa Marihøne AS.

Det bygda trenger

Menyen har hun plukket med seg fra sine tidligere arbeidsplasser. Det betyr at menyen inneholder retter som er favoritter hos Mari selv.

Fra kafedisken serveres oppsmurt, kaker, vafler og is. Hun tilbyr et rikholdig utvalg av varme retter, og har dessuten «dagens», som denne uka er steinbit i fløtesaus eller kjøttsuppe. Det har allerede blitt et populært tilbud i bygda.

– Cateringen tilbyr snitter, koldtbord, fingermat, gryteretter og om litt skal jeg legge ut en egen julemeny. Egentlig kan jeg lage det folk vil ha, og jeg har allerede fått mange bestillinger, blant annet på overtidsmat til bedrifter, selskapsmat til konfirmasjoner og bursdager, forteller Langørgen.

Denne dagen har det alt tidlig på formiddagen kommet inn tre cateringoppdrag, og Marihøne AS har levert mat til selskaper utabygdes, både på Malm og på Jøa. En av dagens arbeidsoppgaver er å forberede biff stroganoff til 40 personer som skal ut neste dag.

God respons

– Det er en hel del å gjøre. Denne uka var det fullt hus en dag, og det er gøy, mener Langørgen som har plass til 17 personer i lokalet. Enn så lenge er kafeen åpen fra tidlig om morgenen til litt utpå kvelden.

– Vi må ha åpent når andre har fri, konkluderer Langørgen. Men enn så lenge har det vært stille på kveldstid. Hvis det endrer seg, har hun planene klare for å videreutvikle konseptet.

Ny møteplass

– Jeg tror folk må få øynene opp for at det finnes et slikt tilbud i bygda og benytte seg av det. Jeg har vært bevisst på å åpne i høst, når det er stille. Sånn får vi kjørt oss inn før sommersesongen, sier Langørgen som sysselsetter to og et halvt årsverk fordelt på åtte personer med sin nye virksomhet.

– Samboer Emil er inne på eiersida, og han er min gode hjelper som pusser opp, fikser og ordner, smiler Mari Langørgen som er glad for støtten fra heimefronten og glad for den gode responsen fra eidbyggen. Når Norge gjenåpnes, er det fint å ha en ny møteplass i bygda der man kan være sosial og kose seg med deilig mat.