NAMSOS: 49-åringen Wadiar Ferdos ble denne uka klar over at det var lagt ut anklager om han som draps- og overgrepsmann på Instagram. Kontoen var ukjent, og på grunn av anklagenes alvorlighetsgrad måtte Ferdos inn til avhør hos politiet.

Politiet har nå startet etterforskning og har orientert PST om hendelsen.

De grove anklagene har sjokkert Ferdos, men hendelser som dette er ikke så uvanlig som man kanskje skulle tro.

– Slike tilfeller er dessverre ganske vanlig, sier seniorrådgiver i slettmeg.no Hans Marius Tessem til NA.

Vanlig med grove anklager

I sitt arbeid som seniorrådgiver i landets fremste veiledningstjeneste for dem som opplever å føle seg krenket på nett, har Tessem god kjennskap til problematikken.

– Det er litt forskjellig hva slike kontoer brukes til. Du har de kontoene der de utgir seg for å være vedkommende de prøver å sverte eller anonyme kontoer som sprer usannheter på den måten, forteller han.

Ferdos sitt tilfelle er et eksempel på sistnevnte. Det er heller ikke uvanlig at anklagene er så grove som i namsosingens tilfelle.

– Vi ser mye av grove anklager. De som oppretter kontoen vil treffe der det er vondest, og da er det ikke noe mer nedrig enn å bli anklaget for noe alvorlig, forteller Tessem.

Internett som våpen

Selv om dataeksperten ikke kan uttale seg om akkurat denne enkeltsaken, forteller han at det vanligste er at slike kontoer ofte opprettes av noen man på en eller annen måte kjenner.

– Helt tilfeldige personer på andre siden av jorda oppretter slike kontoer, men det vanligste er at det er noen man er i relasjon med, sier Tessem.

Formålet med å opprette en slik digital svertekampanje kan være hva som helst.

– Nettet blir brukt som et våpen i veldig mange saker. Det er der man gjerne starter, forteller han.

Det er dermed svært ulikt fra tilfelle til tilfelle hvem som oppretter slike kontoer og hva formålet med å gjøre det er.

Vanskelig å forebygge selv

Tessem råder alle som opplever å bli krenket på Instagram til å rapportere den aktuelle kontoen, og bruke mekanismene plattformen har for slike tilfeller. Han forteller derimot at de ser at plattformer som Instagram ikke er så raske til å svare på slike henvendelser.

– Det er ofte ikke er så vanskelig å finne ut hvem som står bak slike anklager, men Instagram bruker ikke ressurser på å prøve å spore opp hvem det er, sier han.

Er det noe man kan gjøre for å sikre seg mot slike hendelser?

– Slik det er i dag er all informasjon som ligger ute om deg på nettet er tilgjengelig. Dette gjør at den er enkel å stjele, selv om det ikke er lov. Da er det ikke så mye man får gjort, utenom å unngå å være tilstede på nettet. Det er jo nesten ikke mulig i dag. Derfor er det ikke så mye man kan gjøre som privatperson, avslutter datasikkerhetseksperten.