Gå til sidens hovedinnhold

De er også privilegert ved at lønna tikker inn jevnt og trutt om pandemien herjer

5. november må Peter Sundvik fra Nordli møte som tiltalt i Namdal tingrett.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En forhandling som ikke bare kan få konsekvenser for ham personlig, men også hans 35 kolleger i bedriften Lierne Tre. Han skulle aldri vært tiltalt.

I alle fall ikke om Statens Naturoppsyn (SNO) og påtalemyndigheten ved Trøndelag politidistrikt hadde vært i stand til å utøve et snev av skjønn og tatt innover seg at forseelsen til Peter Sundvik skjedde like etter at statsminister Erna Solberg og regjeringa stengte ned landet på grunn av Covid-19 12. mars. Da gikk ikke alt på skinner.

Hundretusenvis ble permittert og sendt inn i en periode med dystre framtidsutsikter. Slik er det for mange fortsatt. For dessverre har ikke pandemien sluppet sitt klamme tak. Statsminister ba om en nasjonal dugnad og oppfordret næringslivet om å tenke ut kreative løsninger der det var mulig.

Peter Sundvik var som andre bedriftsledere bekymret. Han tok Erna på ordet og lette etter alternative inntektsmuligheter. Det er ikke så rart når en vet at nye jobber vokser ikke på trær i Distrikts-Norge. Han er tiltalt for overtredelse av Motorferdselsloven § 12, jf. § 3 for motorferdsel i utmark og vassdrag.

Han hadde en muntlig avtale om skuterløyve i arbeidsforhold med Lierne kommune, noe han har fått mange ganger tidligere. 30. mars valgte han å kjøre uten å ha løyvet i skriftlig form med seg. Det sto jo bare om dager.

Han ble stoppet av en ivrig oppsynsmann i Statens naturoppsyn. Under de spesielle omstendighetene fikk Sundvik strafferabatt på 4.000 kroner. Han nektet å godta bota på 8.000 kroner.

Konsekvensen er at han må stå skolerett i retten uten krav på forsvarer. Rådmann Karl Audun Fagerli kunne ha tenkt seg å ha vitnet for å snakke Sundviks sak. I Lierne rister bare folk på hodet over at Trøndelag politidistrikt bruker tid og ressurser på en slik sak.

Det er de ikke alene om.

Påstanden nå er 9.600 kroner, subsidiært 19 dager i fengsel.

Bota vil den daglige lederen klare å betale om han blir dømt. Da er verre at en dom kan få konsekvenser for framtidig anbud som bedriften Lierne Tre legger inn. De kan bli svartelistet blant annet innen det offentlige. Det viser noe av alvorlighetsgraden.

Det må føles bittert å måtte møte i retten for en slik sak. Det er takken for at Lierne Tre sparte staten for nærmere én million kroner ved at de klarte å starte på et oppdrag langs Dovrebanen 17. april – en måned tidligere enn planlagt. Det kalles kreativitet og dugnadsinnsats. Det var også vedkjøringa i hyttekommunen Lierne i slutten av mars.

191 millioner kroner fra koronakompensasjonsordningen for næringslivet endte i tilbakebetalingskrav fra Skatteetaten. Til nå har de gått til anmeldelse i kun tre saker, meldte NRK 10. september. Ut fra milliardene som lå til fordeling, var andelen svindel og juks svært liten. Han som fraktet ved var heller ikke ute etter å jukse noen.

Det enkleste hadde vært at Sundvik hadde betalt bota, men en må ha respekt for at han vil prøve den for retten. Det hadde også vært enkelt å legge saken til side for politijuristen, spesielt når det ikke er en alvorlig forseelse som ligger bak anmeldelsen.

Blir Sundvik frikjent, vil nok det ikke undergrave vårt syn på rettsstaten Norge og det vil ikke føre til vill vest i fjellheimen blant snøskuterkjørerne.

Blir Sundvik dømt er det et eksempel på at en ikke bør stole fullt ut på en politiker. Selv om hun heter Erna og vil oss aldri så godt.

Vi kan alle ha en dårlig dag på jobben og det er også en lærdom å ta med seg. SNO og påtalemyndigheten har tydeligvis slike dager de også.

Vil de ta lærdom av det? De er også privilegert ved at lønna tikker inn jevnt og trutt om pandemien herjer. Ikke alle er så heldig.

Kommentarer til denne saken