Gå til sidens hovedinnhold

De plagsomme folka i ytterdistriktene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Enkelte dager tar ordfører Amund Hellesø (Ap) på seg hatten og klager over at sentraliseringskreftene herjer og tapper hans egen kommune Nærøysund for sårt tiltrengte midler.

Hva gjør Hellesø og hans politiske lagkamerater når de blir møtt med samme argumentasjon fra innbyggere som kommer fra utkantene i sin egen nye kommune? Det er et interessant spørsmål som politikerne, ikke bare i Nærøysund, men i alle kommuner ofte må ta stilling til, spesielt på denne tida av året når budsjettene for 2021 skal utarbeides.

Denne gangen var det SV-politikeren Frode Setran (SV), bosatt på Salsbruket, som målbar kritikken mot ordfører Hellesø under kommunestyrets møte i forrige uke. Bakgrunnen var at ingen i kommunen, verken politisk eller administrativt, kunne komme opp med et fornuftig svar på hvorfor AtB med et pennestrøk kunne endre rutetilbudet Hofles – Geisnes – Lund. Færre avganger vil ha negative konsekvenser for næringsliv og befolkning på Salsbruket.

SV-politikeren opplevde ordføreren som passiv og at han ikke viste vilje til å engasjere seg for å påvirke AtB for å se på saken på nytt. Setran sa under møtet det som ordførere i Namdalen ofte sier; «vi må hele tida kjempe for å beholde tilbudene». Setran var ikke ute etter å strø rundt seg med politiske mynter. Han bare beskrev det folk på Salsbruket opplever. At bolysten minker i takt med at tilbudene forsvinner.

Dessverre har kollektivtransportforvalter AtB nok en gang foretatt beslutninger som har negative samfunnsmessige konsekvenser for innbyggerne i Namdalen. De har et delegert ansvar fra fylkeskommunen, men er de ute av kurs, må i første rekke lokalpolitikerne i samarbeid med fylkespolitikerne på banen og justere retninga. Noen må se dem i kortene og føre forhandlinger før ruteendringer blir satt i verk.

Det vitner om mangelfull kunnskap om Ytre Namdal at AtB henviser til at de har hatt forhandlinger med Nærøy kommune, som ikke lenger eksisterer. Nærøysund kommune er på saken, mens ordføreren bør ta på seg en ny hatt. Hatten som fremste tillitsmann for dem som har valgt han – noen av de bor i ytterdistriktene også.


Kommentarer til denne saken