Gå til sidens hovedinnhold

Debatt-nivå, og hvem er ekte namsosinger?

Jeg registrerer at NA i sin leder mandag 29.03 er ironisk (?) bekymret for det fremtidige kulturlivet i vår nye kommune: «Det skal bli interessant å se hvilke vyer den politiske ledelsen, med Sp på slep, har for kulturens betydning og rammevilkår».

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I tillegg kan man lese innlegg som dette på fb-siden «Bevar samfunnshuset», der mange har engasjert seg den siste tiden: «Lætt Senterpartiet saner alt og så får dem send inn sauan sin!» Det er også diskutert i flere innlegg om hvor representantene i Namsos kommunestyre EGENTLIG kommer fra - er de innvandrere?? Bryr de seg egentlig om kommunen sin? «Det er bare 10 innfødte namsosinger i kommunestyret», i følge en av disse 10 (jeg antar at han regner seg selv inn i denne eksklusive gruppen).

Skuffende nok var det også en av de andre medpolitikerne i kommunestyret som fant det opportunt å spesifisere, på samme fb-side, at «Sp har mange utenbys». Hvor innfødt er man før man er NOK innfødt til å telles? To generasjoner? Tre? Eller født i Namsos sentrum, ganske enkelt? I aktuell sak var det faktisk flere Ap-representanter enn Sp-representanter som stemte for sanering, og av disse er det muligens opptil flere innfødte namsosinger.

Man kan selvfølgelig velge å bli krenket eller fornærmet over dette, men jeg blir heller litt overrasket over nivået på argumentene, og ser at fordommene lever godt. Jeg vil gjerne påpeke kun to ting:

Det ble satset stort på kultur i «gamle» Namdalseid og Fosnes kommuner, som begge hadde ordfører og kommunestyreflertall fra Sp. Begge disse kommunene lå blant annet mellom de billigste i landet når det gjaldt pris for en plass i kulturskolen, mens Namsos lå blant de absolutt dyreste. Dette var et aktivt valg som Namdalseid og Fosnes gjorde, pga. et uttalt ønske om å gi flest mulig barn en mulighet til å kunne være med og utøve kultur.

I dag, etter kommunesammenslåingen, er prisen harmonisert, slik at familier fra Namdalseid og Fosnes må betale mer og familier fra gamle Namsos betaler mindre enn før sammenslåingen. Mange i kulturlivet/musikklivet i gamle Namsos vet at man har og i mange år har hatt god hjelp fra og godt samarbeid med kultur- og musikklivet på Jøa i både store og små arrangementer.

Hvis noen er misfornøyd med representasjonen fra sitt område, sin grend eller sin by i kommunestyret kan jeg bare anbefale en ting: si ja til å stå på liste når/hvis du blir spurt før neste valg. Og hvis du ikke blir spurt, meld deg selv! Det er sjeldent et problem at alt for mange vil. Personlig sa jeg ja til å stå på en liste for et politisk parti fordi jeg mener at vi alle har plikt til å gjøre noe aktivt for samfunnet, også jeg. Samfunnet, enten det er en by eller en bygd, blir bedre jo flere som engasjerer seg, i idrettslag, musikkliv, sanitetsforening, som støttekontakter, kirkeliv, politikk, osv. Dugnad bør ikke bli umoderne, og det er positivt med god spredning; det er uheldig når det er de samme som må være med overalt.

Engasjement gjør seg enda bedre ute i praksis enn inne på fb-sider, selv om det ene selvfølgelig ikke utelukker det andre. Jeg heier på Namsos kommune og ønsker oss alt godt, både i sentrum og i ytterkantene!

Kommentarer til denne saken