Om aprilmålinga som Norstat har utført for NRK slår til ved høstens stortingsvalg, er det duket for at Namdalen vil få to stortingsrepresentanter. Den rødgrønne vinden feier friskt over Nord-Trøndelag og lite tyder på at den vil avta.

Målinga viser at Senterpartiet har størst tillit blant velgerne med hele 33,9 prosent oppslutning, mens Arbeiderpartiet har 27,1 prosent. Det er en markant tilbakegang fra valget i 2017, men de er på trygg grunn så lenge Høyre og Venstre sliter. Slik som den politiske stjernehimmelen utspiller seg i april betyr det at Sp og Ap deler de fire mandatene seg imellom og ingen partier fra den borgerlige leiren blir representert.

Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum (Sp) og fylkespolitikerne Terje Sørvik (Ap) fra Rørvik kan derfor belage seg på pendling i de kommende fire årene.

For det skal et politisk jordskjelv til for at det ikke blir et regjeringsskifte til høsten. Selv om Høyre biter godt fra seg og kan gjøre et godt valg hjelper det lite når kameratene Venstre og KrF er i ferd med å miste fotfestet i norsk politikk. Om de nasjonale målinga er dårlige, er de om enda verre i Trøndelag. Spesielt for Venstre, som er nede på 1. prosent. Partiet har reist seg fra asken tidligere. Nå ser det mørkt ut.

Det holder å bli en del år siden Namdalen hadde en rekke representanter og statsråder. Bjarne H. Hanssen, Lars Peder Brekk, Inge Ryan og Susanne Bratli var fra slutten av 1990-tallet og fram til 2013 garantister for Namdalen ikke ble «glemt». Dagens stortingspolitikere fra Nord-Trøndelag har i flere saker vært solide støttespillere i viktige saker for Namdalen, det er viktig å ta med seg.

Likevel er det ingen tvil om at det store flertallet av velgere nasjonalt og i Trøndelag ønsker en ny kurs. Etter åtte år med borgerlig styre har de økonomiske forskjellene mellom folk økt og velgerne i distriktene er lei av sentraliseringsiveren. Sp har over lang tid framstått som det klareste opposisjonspartiet. SV står støtt selv om både Rødt og MDG biter dem i buksebeinet. Men den viktigste faktoren er nok at Ap har funnet seg igjen med klare løsninger. Med ro i egne rekker kan de heve den politiske fanen.

Så er det viktig å ha i minne, at dette er kun en måling. Det endelige slaget står i september.