Denne åndeløse stillheten og fravær av engasjement er adskillig mer truende enn pandemien vi lever i

Paal Sandø

Paal Sandø

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter å ha studert kulturfag, historie, kulturvern og formidling, kom jeg i kontakt med et samisk kulturmiljø, sjøsamisk og reindriftsamer. Jeg fikk høre og møte Hans Kristian Eriksen, Einar Niemi og historikere som jobbet med Tre Stammers Møte i Nord Troms.

Jeg jobbet med registrering av kirkestuer og Sefrak registrering, deltok på fagseminar i regi av Nord Norsk Kulturråd, Festspillene i Nord Norge m.flere.

Forfatter og historiker Kjell Fjørtoft og nevnte Hans Kristian Eriksen lot meg bli kjent med Partisanerhistoriene og bakgrunn for dette. Jeg hadde virkelig tro på at alt hva Nord Norsk kultur sto for virkelig skulle få sin status og mye skulle skje. Og mye har skjedd. Men i dag, 40 år senere, stiller jeg spørsmål ved hvor er landsdelens kultur og identitet blitt av?

Kulturjournalistikk finnes ikke og mye av de vettuge forsøkene på å holde liv i den mest kulturelle delen av Norge, drukner i spørsmål om budsjett og om vi skal ha en kulturpolitikk? Fiskere og lokalbefolkning står med brukket rygg og stilltiende ser vi på hva som skjer. Denne uvitenheten og fravær av verdier dukker opp gjerne i regi av en minister som vet lite om hva han har ansvaret for.

Og hvor er kunstnerne? Forskerne og historikere? Hvor er visesangeren som kan formidling om tingenes tilstand? Hvem ivaretar arven etter Ottar Brox og Ørnulf Vorren? Denne åndeløse stillheten og fravær av engasjement er adskillig mer truende enn pandemien vi lever i. Som Ole Paus sa det en gang: «Vi har alt i dette landet, og det er alt vi har».

Hvis det er slik at kulturpersoner er blitt utstillingsfigurer og kulturismen er det eneste som er igjen, må noen snart komme i gang med vedlikeholdsarbeid og ingeniørkultur før vi alle havner i likegyldighetens pandemi. Og i mellomtida dukker Sylvi Listhaug opp på skjermen og snakker om statsbudsjett. Grøss og gru.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken