Gå til sidens hovedinnhold

Denne elgen knipset Marius (27) med mobilkamera: – Trodde det var en hvit hest

Artikkelen er over 1 år gammel

Oppdaget fra bilvinduet på grensa mellom Steinkjer og Namsos.

(Trønder-Avisa)

Marius Røli (27) fra Steinkjer kjørte bil sammen med kompisen Eirik Sivertsen ved 16-tida søndag. Like ved bomstasjonen på Fylkesveg 17 på Aunmyra, fikk de øye på to elger like ved vegen.

Han forteller:

– Vi kom fra fisketur, og stoppet med en gang da vi så de to elgene, kanskje 200 meter unna. Jeg så at den ene var mye lysere, og trodde først det var en hvit hest, sier han.

Han dokumenterte synet med mobilkameraet sitt. Bildet han sendte Trønder-Avisa er forstørret opp 400 ganger.

– Jeg vet ikke om det er en albinoelg eller ikke, men fra avstand så den enda lysere ut enn det som vises på bildet, sier han.

Trenger ikke være albino

I 2011 tok fotografen Bengt Steinar Nordbakk fra Lierne bilde av en hvit elgkalv i Sandvika.

Forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Erling Solberg, uttalte da at dette sannsynligvis bare var en elg med lysere pigment.

– Det kan være ulike fargesjatteringer på elgens pels. Vi kan også oppleve at elger har helt hvit pels, men at de ikke er albino av den grunn. Derfor er det ofte vanskelig å konkludere uten at man har individet for hånden. Men er det en albinoelg vil de også ha røde øyne og være svært lysømfintlig. Dermed er det ofte at de bukker under ganske tidlig, sa Solberg til adressa.no den gang.

Solberg har denne uken ikke vært tilgjengelig for å vurdere Rølis bilde. Han er selv på elgjakt ...

År imellom

Trønder-Avisas arkiv viser at det lenge mellom observasjonene av hvit elg.

Kisha Fernandez og kjæresten Bjørnar Østvik trodde knapt sine egne øyne da de så en kritthvit elg i en åkerkant i Snåsa i 2014.

– Det var veldig enkelt å se at det var en såkalt albinoelg – for den sto sammen med en brun elg, fortalte Fernandez til Trønder-Avisa. Hun rakk å forevige elgen med mobilkameraet før den stakk til skogs igjen.

En albinoelg er også observert i Sparbu på samme tid – i mai 2014.

Kommentarer til denne saken