Gå til sidens hovedinnhold

«Det enkleste er kanskje det billigste»

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

«Altfor dyrt» har jeg tenkt mange ganger når jeg har kikket på kajakk hos forskjellige leverandører. Altfor dyrt i forhold til mitt bruk i hvert fall. For jeg bruker ikke kajakk. Har faktisk aldri satt rompa mi ned i en. Jeg har en kano, så jeg trenger ikke kajakk som ligger og tar plass i et uthus. (Eller forresten så var ikke det et godt argument. Jeg skal nok få plass til en kajakk.)

For å si det på en litt annen måte: Jeg har ønsket meg en kajakk, men har ikke funnet ut hvordan jeg skal forsvare et innkjøp overfor resten av kjernefamilien. For som frua sier som et kontrollspørsmål når jeg finner på noe som jeg bør kjøpe: – Hva skal du med det?

Har jeg ei god forklaring er det bare å handle det jeg trenger. Hun er ikke streng, men praktisk. Ting skal brukes. Kontrollspørsmålet er bare en vennlig påminnelse om at hvis jeg ikke trenger det, så er det kanskje ikke akkurat dette vi skal prioritere først. Og når det gjelder kajakk, så ble ikke det luftet en gang. Jeg innså uten kontrollspørsmål at dette hadde jeg ikke bruk for – men kjekt å ha.

Så en kveld, for litt siden, kom den geniale ideen å kombinere kjekt å ha med å bruke litt mindre penger. Altså gjøre kajakk-anskaffelsen litt rimeligere slik at jeg kan forsvare handelen (selv om det årlig blir gjort investeringer i kjekt-og-ha-utstyr som ikke kan forsvares ut fra logisk resonnering). Den gode ideen var rett og slett å bygge min egen kajakk. Jeg hadde sett at det var mulig, og som Pippi så har jeg alltid en tro på at selv om jeg ikke har prøvd det før, så kan jeg det sikkert.

I utgangspunktet var jeg kanskje litt i tvil om kvaliteten på det blivende byggverket (og litt ut i prosjektet så har den følelsen blitt forsterket ganske mye), men det var ingen tvil i min sjel om at det skulle bli billig. Det vil gå med et par hundre arbeidstimer, men kjempebillig.

Det blir det definitivt ikke. Budsjettet har sprukket like mye som budsjettet sprakk da Hamar kommune skulle bygge stupetårn for noen år siden. Det har vært nesten daglige turer innom posten for å hente pakker, og selv om ikke alle har hatt en pris som får kontoen til å blø, så har totalsummen for lengst passert det jeg kan kjøpe en ny billigkajakk for, og den har også passert det jeg kan kjøpe en pent brukt kvalitetskajakk for. Det viser seg at det enkleste hadde vært å kjøpe en kajakk, og det hadde også vært det billigste.

Kommentarer til denne saken