HØYLANDET/SKOGMO: – Man får jo håpe at det er på grunn av sommerferie at de ikke er her. For det er trist om de ikke er med fordi de ikke har lyst, sier Ingrid Eline Aas etter å ha skutt sitt siste av dagens to stevner for hennes del.

Få unge deltakere

Da 19-åringen fra Nordre Skage la seg på standplassen for å skyte sin serie under Loddoengstevnet var det god plass. Det var bare henne og en skytter til på standplassen på 200 meter, som skjøt i hennes lag.

På nabobanen, på 100 meter, var det like god plass da 17 år gamle Harald Sagvik Økstad skulle skyte sine 35 skudd. Også i hans lag var det bare to skyttere.

De «tynne» lagene var imidlertid ikke på grunn av koronarestriksjoner. Det er derimot et bilde på hvordan namdalsk skyttersport står etter to somre med pandemi.

– Jeg vet ikke hvorfor ikke flere er med. Jeg vet i alle fall om flere unge som kunne vært her. Kanskje er de på ferie? Men jeg tror ikke det bare er derfor, sier Ingrid Eline Aas.

Skytterjenta fra Nordre Skage har bestemt seg for å sette studier på vent det kommende året, og i stedet prøve som best hun kan for å se hvordan hun kan utvikle seg som skytter.

Ønsker konkurrenter

Og skal man legge deltakelsen i de to stevnene i Namdalen i helga til grunn, trenger utvilsomt namdalsk skyttersport utøvere som vil legge ned litt ekstra for å være på banen.

For spesielt var deltakelsen i de yngste klassene skuffende. Til sammen var det bare åtte skyttere under 20 år til start i de to stevnene.

– Det er jo veldig synd, for det er jo vi som skal bære tradisjonene videre, sier Aas.

Også 17 år gamle Økstad kunne gjerne tenkt seg flere konkurrenter.

– Det er jo litt kjedelig at det ikke er noen ved siden av seg når man skyter. Det er artigere når det er flere, sier hållingen, som selv ikke har noen ambisjoner om å legge vegg børsa med det første, selv om han nå flytter til Mære for videregående utdanning.

– Jeg håper å finne noen å trene sammen med der, sier han.

Skyting hele tiden

Noen som derimot har mange å trene og konkurrere med er veteranene i Namdalen. Her er deltakelsen formidabel. For eksempel var det 25 skyttere i klasse V73 med i stevnene i helga. Legg til mange skyttere både i V55 og V65, så ser man at det ikke er noe i vegen med deltakelsen i disse klassene.

– Jeg har holdt det gående hele vegen siden koronaen startet. Jeg fikk ikke dra på butikken, men skytterbanen på Hunn var åpen, så der var jeg veldig ofte etter at alt det andre ble stengt, sier Halvor Solum.

Han leverte meget god skyting på Høylandet, og mener god trening over tid er årsak til at han han stort sett alltid skyter godt.

– Det hjelper å trene. Jeg, Trond Hyllnes og Tor Skomsvold har møttes to ganger for uka i lang tid for å skyte. Det er noe jeg ser fram til hver gang. Det er både sosialt og inspirerende, sier Solum.

Han var slett ikke eneste veteran som var treffsikker. Erling Aagård fra Lierne smelte til med 350 i klasse V65 i Sommerstevnet i Overhalla. Dette var høydepunktet sett fra et namdalsk ståsted.

Også en annen sterk veteran, Hans Tronstad, Leksvik viste at han er sikkerheten selv på standplass, og fikk samme poengsum.

Klare for Mestermøtet

Det er ikke bare i de yngre klassene det er tynt med namdalinger på stevner om dagen. I klasse 3–5 var det bare en håndfull namdalske skyttere på plass.

Men om deltakelsen var tynn, så kunne fire skyttere i alle fall glede seg over å kvalifisere seg for Mestermøtet. Dette er en skytterkonkurranse som arrangeres som ei erstatning for Landsskytterstevnet på Elverum, og konkurransen skal foregå nettopp på Elverum fra 9.–11. august.

NRK sender stevnet, der deltakerne må ha skutt 242 på 25 skudd for å kvalifisere seg.

Tor Bertil Risvik, Overhalla skytterlag, Sindre Jule, Overhalla, Hans Bakken, Nordre Skage og Audun Fiskum, Harran nådde alle den grensa i helgas stevner.

– Det var veldig greit at jeg klarte det, ellers ville broderen blitt litt «høy», sier Tor Bertil Risvik og ler.

For før helgas stevne var det bare hans bror Audun Risvik fra Namdalen som hadde klart kravet.

Hans Bakken stilte i sitt første stevne for året i Overhalla. Det gikk ganske så godt, for den tidligere toppskytteren fra Nordre Skage leverte solide 344, og dermed er han klar for Mestermøtet.

– Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal delta på Elverum. Jeg er ikke helt sikker på om jeg synes det er riktig overfor familien å prioritere meg selv så mye at jeg reiser dit for å delta. Jeg får se, sier Bakken som vant Loddoengstevnet i klasse 3-5 med 341 poeng.

Han måtte dog se seg slått av Audun Fiskum i Sommerstevnet, som slo til med 345 der. Et meget godt resultat av harrasbyggen.

Her er resultatene fra Sommerstevnet i Overhalla.

Her er resultatene fra Loddoengstevnet.