Det er vår plikt å stille opp for samfunnet ved å ta vaksinen

Foto:

Av

Vaksineprogrammet som skal utrydde koronaviruset rulles i disse dager ut over landet.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Det nærmer seg nyttårsaften og vi har et felles nyttårsløfte. For din egen del og medborgeres liv og helse, hviler det nå et stort ansvar på oss.

Kommunene er forpliktet til å tilby befolkninga vaksinering, og er godt forberedt. Det er vår plikt å stille opp for samfunnet ved å ta vaksinen og vise solidaritet med de grupper i samfunnet som er mest utsatt. Målet må være at oppslutninga blir så høy som mulig.

Det er rundt 1,3 millioner personer i risikogruppa i Norge, som enten er over 65 år eller som har én eller flere av de alvorlige sykdommene. Helsepersonell med pasientkontakt utgjør rundt 340.000 personer. Det har regjeringa opplyst. Alle disse er sårbare på en eller annen måte.

Selv om smittetallene og dødeligheten i Norge er lav i forhold til andre land, vil ukontrollerte smitteutbrudd sette samfunnet på store prøver. Det går ei grense for hvor lenge helsepersonell kan holde i sin jobb. Vi har alle sett skrekkbildene fra sykehus i utlandet hvor kapasiteten er sprengt. Vi kan ikke slappe av.

Folkehelseinstituttet har gitt grønt lys for vaksinene som er tilgjengelige. De dyrebare dråpene har kommet tidligere enn antatt, men de har vært underlagt de samme strenge godkjenningskravene for å kunne bli tatt i bruk som tidligere vaksiner. Pandemien ble et globalt problem. Derfor har forskere over hele verden jobbet døgnkontinuerlig med økonomiske ressurser i ryggen, og lyktes. Det skal vi være glade for.

Det er beklagelig å lese om konspirasjonsteorier i sosiale medier og om vaksinemotstandere som sprer usikkerhet. Blant annet at politikere ikke vil vaksinen. Det er bare tull. De tilhører ikke risikogruppa og vil ikke skyve noen andre bak i køen. De vil ta stikket som oss andre.

Vårt råd til namdalingene er å møte opp til gratis vaksinasjon. Ved å ta ansvar sparer vi menneskeliv, lar oss få tilbake gleden av friheten og folk kan forhåpentligvis få tilbake sitt levebrød. Likevel er det avgjørende i tida som kommer at vi forholder oss til nasjonale og lokale tiltak for å hindre smittespredning.

NA ønsker alle et Godt Nytt År – et år hvor vi forhåpentligvis kan ta tilbake de offentlige rommene.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken