Gå til sidens hovedinnhold

Det får være måte på hvor frittalende en nordlending kan være uansett gode hensikter

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det heter seg at mange gode ideer dør under transporten til skrivebordet eller før en rekker å fortelle dem til noen. Akkurat det problemet har ikke plaget førsteamanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen Nord universitet. Ved sitt utspill om å rive Nordlandsporten har han skapt en frisk høststorm i sosiale medier.

Bullvåg mener at Nordlandsporten hører fortida til, og bidrar til stigmatisering av en hel landsdel som ikke hører til resten av Norge. En grense i landet mener han er ødeleggende for næringsutvikling og noen få søringers syn på dem som bor der. Snakk om skivebom.

Nordlandsporten ved Majavatn har en sterk symbolsk verdi for alle som farter langs E6. Uansett fra hvilket hold en skulle komme.

Ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan betrakter utspillet som skivebom og mener Bullvår motsier seg selv. «Han beskriver det som porten til ødemarka. Tusen takk for kompliment. Det viser holdninga hans», sier ordføreren.

Bullvåg kan ikke ha passert landemerket for ofte. For på tur sørover står det «Trøndelag». Det burde ha stått «Trivelige Trøndelag», stedet som ikke bærer på mindreverdighetskomplekser som Bullvåg målbærer. Vi tror de færreste støtter utspillet.

Ordføreren ønsker selvsagt ikke noe velkommen som kan svekke turistmagneten Namsskogan familiepark, som er nærmeste attraksjon for E6-bilistene etter porten.

Det er flere som høster av Nordlandsporten. Som den lokale bedriften Porten til Nord-Norge AS i Namsskogan. Der er det godt med parkeringsareal, WC, kiosk og suvenirbutikk. Om sommeren er det rundt 100.000 personer som stopper der.

Gode rasteplasser langs E6 er noe Statens vegvesen hilser velkommen. Det er vel delte meninger om den kunstneriske verdien av den ti meter høye sølvelgen på riksveg 3 i Stor-Elvdal. Formålet med elgen er å få bilister til å stoppe og se. Uthvilte bilister bidrar til å holde ulykkesstatistikken nede. Nordlandsporten med sitt dansende nordlys er et kjært landmerke, som Holmenkollen, Klompen og en pinnestol i Steinkjer. Slikt rører en ikke ustraffet.

Det får være måte på hvor frittalende en nordlending kan være uansett gode hensikter.

Les også

«Han beskriver det som porten til ødemarka. Tusen takk for komplimentet»

Les også

Erlend vil rive det ikoniske landemerket: – Den er ikke pen

Kommentarer til denne saken