Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Hvordan skal Helse Nord-Trøndelag kunne framstå som en seriøs arbeidsgiver? Det spørsmålet er betimelig å stille etter det advokatfirmaet Grette har avdekket i varslersakene i ambulansetjenesten i Helse-Nord-Trøndelag. Saken har vært en stor belastning for ansatte og vikarer, som er blitt beskyldt for å drive en svertekampanje fra ledelsens side.
Det var tidlig i fjor høst at ballongen sprakk. Først kom det et varsel fra en ansatt i ambulansetjenesten. Deretter ble det kjent gjennom NA, at det eksisterte en fryktkultur, at kvinnelige ansatte må slutte da de ble gravide, ansatte ble flyttet på og ansatte følte seg uthengt. Ledelsen i ambulanseklinikken hevdet på dette tidspunktet at dette ikke stemte med virkeligheten og at utsagnene var en del av en organisert svertekampanje.
Funnene fra advokatfirmaet sier noe annet. Det kommer fram i artikkelen Trønder-Avisa publiserte tidligere denne uka. Avisa har fått innsyn i deler av den omfattende rapporten fra advokatfirmaet og en rapport fra PwC lagde etter samtaler med vikarer. Førsteinntrykket en sitter igjen med, er at det har eksistert en totalt mangel på respekt for de ansattes og vikarers rettigheter. Det blandet med mangel på empati for de som har levd under en fryktkultur. De som sitter med hovedansvaret for dette, er ingen andre enn ambulanseledelsen og helseforetaket.
Juridisk sett opererer klinikkleder Øystein Sende i en gråsone i juridisk betydning. Han erkjenner å ha brukt lydopptak med en ansatt uten å informere om det. Han begrunnet det med å kunne gi korrekte referater og for å beskytte seg selv. Det er nesten så en ikke tror hva man leser. Datatilsynet slår ettertrykkelig fast at når det tas lydopptak på arbeidsplassen gjelder personvernforordningas generelle rettigheter og plikter, blant annet om innsyn og sletting.
En annen grunnleggende faktor for å ta lydopptak er at alle parter skal være kjent med at det faktisk foregår. Klinikklederen innrømmer at det ikke ble gjort. Advokatfirmaet mener det er nærliggende å tro at det kan ha skjedd med andre ansatte. Om det stemmer, er det graverende. Da må en spørre seg om dette er vanlig praksis ved de øvrige klikkene, og om det skjer med velsignelse av foretakets ledelse?
Direktør Annamaria Forsmark opplyser at det er startet en prosess med å følge opp rapportene og anbefalingene som er gitt. Helseforetaket har tapt anseelse, og nok en gang kan vi trekke denne lærdommen: Når folk på gulvet sier de ikke blir behandlet etter lover og regler i arbeidslivet, så er det verdt å lytte til og ta på alvor.