NAMSOS: – Du oppdager ikke hvor skitten frontruta er før sola skinner rett inn. Ta en grundig vask på innsida før du drar på høstferie, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Innsida av frontruten er skitnere enn du tror. Årsaken er at lufta fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. I løpet av et år legger det seg et tynt grått belegg på innsida.

– Vi vasker frontruta utvendig hver gang vi vasker bilen, men innsidaer det fort gjort å glemme, mener Sødal.

– Det beste er selvsagt å ta innsida også hver gang man vasker bilen, fortsetter han.

Et godt råd er å vaske innsida av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget. Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder og vaskestriper.

– Salmiakkvann er det beste. Det holder med litt salmiakk i vannet, rådgir Nils Sødal.

– Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste, fortsetter han.

Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruta er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes hver 80.000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje.

Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

– Er frontruta veldig slitt, er det en god idé å bytte den ut, avslutter Nils Sødal.