NAMSOS: – Innbyggere i Namsos kommune kan dra på vinterferie i Norge. Det er også lov for dem som bor andre steder i landet å reise til Namsos kommune i vinterferien. Ferierende oppfordres til å holde avstand til andre og ha få nærkontakter, opplyser kommunen i ei melding tirsdag.

Kommunen følger de nasjonale koronarådene, også når det gjelder vinterferien. Nasjonale myndigheter fraråder unødvendige innenlandsreiser, men sier at det er lov å reise på vinterferie i Norge.

– Hva er det viktigste folk bør tenke på nå i vinterferien?

– Følg rådene som blir gitt. Unngå reiser til områder der det er muterte virus i spredning, og unngå å reise fra disse områdene og til Namsos. Men du kan reise andre plasser og komme fra andre plasser, sier ordfører Arnhild Holstad.

Det anbefales ikke å reise utenlands, blant annet fordi faren for importsmitte er høy. Det oppfordres også til å unngå kollektivtransport hvis det er mulig.

Studenter er velkomne

Studenter som er hjemmehørende i Namsos kommune, men som studerer andre steder i landet, kan reise hjem i vinterferien.

– For studenter som sitter alene til daglig, er det å kunne reise heim definert som en nødvendig reise. Men det er viktig at dersom vi reiser, så må vi ta hensynene vi skal ta uansett hvor vi er. Hold avstand, vær nøye med renhold og bruk munnbind. Det er viktig at man følger alle forsiktighetsrådene, sier Holstad.

Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak, slik som Namsos kommune, bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Hvis det for eksempel i bokommunen din er krav om å bruke munnbind, bør du derfor gjøre det i de samme situasjonene også i kommunen du reiser til, selv om de ikke har et tilsvarende krav.

Det er også lov å reise på egen eller leid hytte, samt å bo på hotell i vinterferien.

Folk må også være oppmerksom på at det kan være lokale tiltak i kommunen du reiser til, og at disse kan endre seg raskt.

Godt forberedt

I forbindelse med julefeiringa var det mange som valgte å reise på ferie, og i etterkant ble det blant annet i Namsos en del smitteoppblomstring.

– Frykter du at vi kan få en smitteoppblomstring etter vinterferien, som vi så i etterkant av juleferien?

– Hvis folk følger rådene så skal det i teorien gå bra. Men hvis folk reiser på ferie og møter for mange og sitter for tett, så kan det komme ei oppblomstring i bakkant. Så vi må være like flinke dit vi drar, som der vi er til vanlig, sier Holstad.

Selv om det er en mulighet for mer smitte når vi reiser mer, har ikke kommunen iverksatt ekstra tiltak.

– Vi er like forberedt hele tida, så det er ikke noe mer beredskap på grunn av vinterferien enn det vi har nå. Vi er i beredskap absolutt hele tida og er klar om det skulle skje noe, sier Holstad, og legger til:

– Namsosinger har vært veldig flinke til nå. Men de muterte virusene er mer smittsom, og det er all grunn til å fortsatt holde guarden høyt og følge alle råd, spesielt hvis du skal bevege deg mellom kommuner. Og hvis du føler deg dårlig, test deg og hold karantenen.