NAMDALEN: Daglig leder ved Grong skisenter, Jørn Opdahl, forteller at de nesten aldri har opplevd at utstyret de leier ut har blitt stjålet.

– Vi hadde en unge som satte fra seg skiene en gang og da hadde de forsvunnet, men vi har ikke opplevd det ellers. Stort sett passer folk på.

Les også: Her kjører de utfor skredkanten: – Det er ikke ufarlig, blir du fanget i et skred skal du være heldig om du klarer deg

Om ulykken likevel skulle være ute har kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Torbjørn Brandeggen, noen tips til hva du kan gjøre for å forhindre at turen i bakken blir en dyr affære.

– Vi har en del henvendelser med spørsmål om reiseforsikringa dekker dette, men som regel dekker den ikke utstyr du ikke eier selv. Vi anbefaler derfor å tegne egen forsikring hos den som leier ut skiutstyret hvis mulig.

Ikke mist utstyret av syne

– Det er ofte litt kaotisk når man skal leie ski, men bruk noen minutter på å forhøre deg om skileie-forsikring. Mange store skianlegg med utleie tilbyr forsikring på utleide ski. Det kan spare deg for tusenvis av kroner hvis de blir stjålet eller skadet. Spesielt alpinutstyr er ofte kostbart og lett omsettelig, og man bør i hvert fall ikke være naiv og gå fra skiene sine ubevoktet, for eksempel i en spisepause. Da kan de bli et lett bytte for tyver, sier Brandeggen.

Slik sikrer du skiutstyret ditt

  • Ha bilde av alpinutstyret ditt på mobilen. Det hjelper til å kunne identifisere utstyret.
  • Parker skiene slik at du kan holde øye med dem, selv når du er inne på en café.
  • Dersom du har leid skiutstyr bør du holde deg i oppmerkede løyper for å unngå skader.
  • Kjøp en skilås, da styrer gjerne tyvene unna dine ski, også på tog eller buss.
  • Et triks kan være å splitte skiparene og sette de et stykke fra hverandre. Tyver pleier sjelden stjele kun én ski.