TUNNSJØ: – Dette ga absolutt mersmak. Jeg løp jo litt lenger enn jeg skulle. Hvor lang var løypa?

– 2, 6 km, svarer Tove Ingulfsvann.

– Oj, jeg løp 3,7. Jeg elsker å løpe i terrenget, og så går det litt for fort noen steder. Så jeg løp forbi en post, men det er vel kanskje vanlig, sier Synnøve og ler.

Hun er leder for Tunnsjø IL, og søndag var det på mange måter en liten historisk begivenhet i idrettslagets regi. For den nyoppnevnte o-gruppa arrangerte sitt aller første orienteringsløp, og det var ikke et helt vanlig løp må vite.

– Vi spurte om Tunnsjø IL kunne ta på seg NA-karusell. Og de nølte ikke. De svarte ja med en gang, forteller Rannveig Steinsvik. Hun er styremedlem i Nord-Trøndelag O-krets, og det var i form av dette vervet hun fikk i oppdrag å høre om Tunnsjø IL kunne ta et løp i NA-karusellen.

– Bare artig

Steinsvik var til stede på det som ble en flott o-dag i Tunnsjø, og hun kunne med selvsyn se at tiltaket var populært. Det gleder Tove Ingulfsvann og Laila Bygseth, som er henholdsvis leder og medlem av o-gruppa i idrettslaget.

-Da vi begynte å rigge oss til lørdag tenkte jeg; hva er det vi har gitt oss ut på? Men så fikk vi god hjelp fra dem, og da vi dro herfra lørdag ettermiddag var det bare artig og vi gledet oss, sier Bygseth.

De har hatt ei bratt læringskurve, for da de for et par år siden bestemte seg for å ha orientering som tilbud i Tunnsjø IL, dro de like godt til Jessheim for å være med på orienteringsseminar.

– Der oppdaget vi at o-folket er så rause. Vi ble omfavnet og fikk skikkelig medvind med en gang. Vi skjønte også at de som begynner med orientering, de er gjerne med hele livet. Og det passer perfekt for oss i Tunnsjø. Det er et slikt type tilbud som er bra her. Vi vil ha tilbud som favner fra 0 til 100 år, sier o-gruppas leder Tove Ingulfsvann.

Ikke lagidrett

Det er idrettslagsleder Synnøve helt på linje med.

– Vi er ikke så mange folk her i Tunnsjø, at vi kan ikke gi tilbud om lagidretter som fotball og volleyball. Det tilbudet er veldig godt i Nordli. Derfor er det viktig å ha tilbud her som kan favne alle, uansett alder. I så måte er orientering veldig bra, det passer for alle, sier hun.

Da det var vedtatt at de skulle gå for orientering som tilbud, ble det vedtatt å søke spillemidler for nødvendig utstyr.

Dermed kunne deltakerne i NA-karusellen søndag glede seg over at arrangementet ble avviklet med elektronisk tidtaking og på nye kart.

Det falt i god smak hos deltakerne.

– Brukte jeg ikke lengre tid? Jeg trodde jeg kom til å bruke to timer, sier Didrik Westberg Reitan (13) etter at han hadde fått lest av sin tid etter vel anvendt løp – tydelig godt fornøyd.

Det var også Agnes Bygseth Ditløv. Den sju år gamle jenta var første løper som stemplet i mål i løpet som altså var smått historisk. For det har ikke vært arrangert o-løp i Tunnsjø på 2000-tallet.

– Det var skøy. Jeg fant postene, slo sjuåringen fast.

Og fant postene gjorde også de andre deltakerne, som var nærmere 40 i tallet. Det er et gledelig tall, og også tall til ettertanke, ifølge o-guru Stein Jørgensen som var til stede både lørdag og søndag for å bistå de ferske arrangørene.

– Dette viser at o-sporten gjerne må orientere seg mot mindre steder. Der er kanskje ikke det generelle idrettstilbudet så stort, og det er lettere å få god deltakelse. Det var jo faktisk vel så bra deltakelse her som i NA-karusellen i Namsos, sier han.

– Det er gledelig at Tunnsjø er tilbake. Orientering var en stor idrett her for 30 år siden. Derfor er det artig at de nå prøver igjen, legger han til.

Damene tar styringa

Da o-sporten kom tilbake til Tunnsjø er det først og fremst på grunn av at damene i idrettslaget har tatt grep her. Men både 2 x Ingulfsvann og Bygseth lover at mannfolkene også skal få oppgaver.

– Å ja, vi trenger dem. Det er nok av oppgaver å gjøre, så de skal jo få hjelpe til, sier trioen og ler.

Og at det blir flere o-løp, er hevet over enhver tvil.

– Dette har vært moro. Helt fra vi var på Jessheim på kurs har vi følt medvind fra o-miljøet. De støtter oss, og vi har opplevd en veldig stor raushet. Det er rett og slett et raust og fint miljø, sier Tove Ingulfsvann.