Da tenker jeg ikke på selve prestasjonen, individuelt vurdert – Namdalen har jo opp gjennom årene fostret både olympiske mestre og medaljevinnere, verdensmestre og norgesmestre i ulike idretter. Ingen nevnt, ingen glemt.

Men Bodø/Glimt har sendt sjokkbølger gjennom Fotball-Europa gang på gang, senest sist uke da Brede Moe ledet laget til en ny triumf mot Roma – som kaptein for det fenomenale kollektivet fra nord.

Og få ting kan måle seg med det dramaet Brede og lagkameratene spiller hovedrollene i når Roma og Bodø/Glimt barker sammen til kvartfinale i Conference League i kveld – målt i internasjonal interesse.

Gressbanen hvor slaget skal utkjempes er omkranset av 70.000 elleville tilskuere, som fyller tribunene på Stadio Olimpico til randen.

I tillegg kan millioner av tv-seere verden over følge påskedramaet direkte, spark for spark.

Og opptakten til kampenhar vært intet mindre enn spektakulær. Av flere årsaker.

Etter tumultene i spillertunnelen på Aspmyra for ei uke siden har det sportslige havnet litt i skyggen. Slåssing mellom personer fra lagenes trenerteam hører selvsagt ingen steder hjemme, og har fått stor oppmerksomhet både i nasjonale og internasjonale medier.

UEFA har svart med å utestenge Romas keepertrener Nuno Santos og Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen fra kveldens kamp.

Men for å sette ting i perspektiv; Avisa Nordlands fotballekspert var tidligere denne uka mye mer bekymret for om Brede Moe ristet av seg skaden og ble spilleklar, enn om geniforklarte Knutsen ikke skulle få lede laget fra trenerbenken.

Flatangermannens unike posisjon i det fantastiske Glimt-laget er uomtvistelig. Han er selve bautaen, kontinuitetsbæreren og limet i mannskapet, som har satt enda flere grå hår i hodet på managerlegenden José Mourinho. Flere ganger har Brede Moe blitt belønnet med 9’ere og sågar 10 på avisenes spillerbørser, og den trofaste klubbspilleren er høyt elsket av Glimt-fansen.

I kveld venter en heksegryte av dimensjoner, i den evige stad. Da kan den 184 centimeter høyreiste krumtappen fra Flatanger få bruk for all sin erfaring og rutine – som en gladiator på en av Fotball-Europas aller største scener.

Roma ble ikke bygd på en dag – men ble pulverisert i løpet av 2x45 minutter da Brede og lagkameratene ydmyket Mourinhos menn 6–1 i fjor høst.

I kveld må de gulkledde,som hele Fotball-Norge har trykket til sitt bryst, hente fram det ytterste av sin kollektive og individuelle klokskap på nytt. Da kan de forhåpentligvis juble for avansement og glede seg til enda et kapittel i sin eventyrlige reise – på vegen fra å være en nordnorsk middelhavsfarer til å bli en maktfaktor i både norsk og europeisk klubbfotball.

Og midt i heksegryta – en 30 år gammel midtstopper fostret opp i en fotballgal kommune med 1.100 innbyggere.

Det er nesten ikke til å tro!

Lykke til, Brede og Bodø/Glimt!

PS! Bodø/Glimt leder 2–1 fra første oppgjør. Kampstart er 21.00 og oppgjøret sendes på V4. Glimts lagoppstilling blir kjent ei time før kampstart. Da blir det klart om den sentrale trioen Brede Moe, Ola Solbakken og Amahl Pellegrino rekker oppgjøret etter skade og sykdom.