NAMSOS: Det forteller kilder NA har snakket med. Disse selger illegale rusmidler i Namsos, og ønsker å holde sine navn anonyme.

– Jeg har begynt å selge mindre hasj i Namdalen, som følge av et hardere og tyngre miljø som er uforutsigbart, sier personen og tilføyer:

– Nå er det egentlig ressurssterke, velstående og «normale» personer jeg selger til, sier han.

En av langerne forteller at prisen på hasj på et tidspunkt lå på 400 kroner per gram, som visstnok er dobbelt så mye som normal pris.

Høyt forbruk av benzodiazepiner

Langerne forteller om en høy omsetning av benzodiazepiner i Namdalen.

– Jeg er usikker på om forbruket av benzo (benzodiazepiner) gikk opp under hasjtørken, men de som var aktive brukere av stoffet tok som regel mer av dette da det var lite hasj i omløp, sier han.

Tirsdag skrev NA at politiet frykter at livsfarlige tabletter er i omløp i Namdalen. Ksalol-tablettene har fått mye oppmerksomhet etter at tre unge menn i Troms døde av overdose. Ksalol, også kalt xanax, er på ingen måte noe nytt i Namdalen – men etter dødsfallene i Troms frykter politiet at det illegale rusmidlet kan inneholde det ekstremt potente stoffet fentanyl.

– Hvis noe farlig er på avveie, er sjansen stor for at det kan gå utover noen i Namdalen, sier en av langerne.

– Hvem bruker stoffet?

– Det man kan si, er at det er veldig få som kun bruker xanax/ksalol. Det brukes som regel i forbindelse med andre rusmidler. Dersom man bruker såkalte «uppers» som kokain og amfetamin, tar man såkalte «downers» etterpå. «Downers» kan være rusmidler som hasj, xanax eller ksalol. Når det er hasjtørke, bruker man ksalol, sier en av langerne.

– Har ikke samme oversikt

Åge Ivar Dille ved politiet i Namsos bekrefter at det gjøres flere beslag av tabletter enn tidligere – og at det i perioder i år har vært lite hasj i omløp.

– Jeg kjenner meg igjen i beskrivelsene. Vi finner flere tabletter under ransaking enn tidligere, sier han.

Onsdag fant også en person et tomt ksalol-brett ved en busstasjon i Kleppen i Namsos.

– Er du bekymret over utviklinga?

– Ja, det er vi. Samtidig må man være forsiktig med å sette hasj opp mot tabletter. Dagens hasj er mer skummel og potent enn det den var tidligere, sier Dille.

– Hva gjør at disse tablettene er farlige?

– På etiketten kan de se ut som de er originale, og disse er farlige, ulovlige og avhengighetsskapende i seg selv. Men det politiet mistenker nå, er at enkelte av disse tablettene inneholder stoffer som ikke har vært i disse tablettene tidligere, sier Dille.

Bekymret

Han erkjenner at politiet i Namsos ikke har like god oversikt over rusmiljøet som tidligere.

– Dop har blitt mer akseptert, og stadig flere bruker det på fest i helgene. Vi klarer ikke i like stor grad å fange opp tilfellene, og jeg er bekymret over at vi ikke har den oversikten, sier Dille.

Leder for Mestringsenheten for psykisk helse og rus i Namsos kommune, Frode Båtnes, beskriver situasjonen som skummel.

– Rusbruk i seg selv er bekymringsverdig, og det er enda mer bekymringverdig når det kommer inn narkotika og legemidler som brukergruppa ikke kjenner til. Tar du en paracet, vet du hvordan det påvirker deg, men det vet du ikke med dette. Er du rusavhengig og trenger kjemisk stimuli, så skjønner jeg at man er fristet til å prøve, men det er som å leke med livet, sier han.