For oss er det viktig å være aktive i kampen mot plast i havet og på land. I år er strandryddeuken fra 11. – 19. september. Lokalt arrangerer vi strandrydding 19. september.

Langs hele kysten ligger det søppel og driver. Kystområdene fungerer som «oppsamlere» av plastsøppel som driver i kyststrømmen sørfra og fra lokale kilder. Jo lenger slikt plastsøppel får ligge i fjæra, desto mer brytes det ned til småbiter og mikroplast som så kan spres tilbake ut i havet.

  • En ren kyst gir tryggere leveområder for livet i havet og langs kysten
  • Det blir tryggere for folk og dyr og ferdes på hav og land
  • Det gir en bedre opplevelse å tilbringe tid ved kysten når den er fri for søppel

I høst arrangeres strandryddedagen på Salsnes, en kystperle i Namdalen. Her har både Naturvernforbundet i Namdalen og fylkeslaget engasjert seg i arbeidet med å bevare kulturlandskapet og den særegne endemorenen som bygda befinner seg på. En del av arbeidet med å bevare naturen og landskapet er å rydde naturen for plast og andre ting som havner på strender og i landskapet ellers. Vi anser landskapet på Salsnes som så verdifullt og verneverdig at vi har adoptert flere strandlinjer der ute.

Å adoptere en strand innebærer at man forplikter seg til å rydde stranda tre ganger årlig. Det er en fin måte å markere et ansvar for å ivareta verdifull natur. Det er mulig å registrere ryddeaksjoner på ryddenorge.no selv, eller bare lete opp ryddeaksjoner i eget nærområde.

Naturvernforbundet sentralt støtter slike adopsjoner ved å sponse lunsj ved første strandrydding på en adoptert strand, så på årets strandryddedag blir det både arbeid, trivsel, sosial omgang og god mat. Vi ser en stor økning i natur- og miljøengasjement, noe som er svært gledelig!

Vi håper derfor at mange tar seg tid til å delta på strandrydding, enten på Salsnes eller i nærheten av der du selv bor! Søppelsekker til strandrydding deles ut av MNA til de som rydder selv. Alle bidrag til å holde naturen ren og plastfri ønskes velkommen. Bli med på dugnad for naturen du også!