NAMSOS: – Det største problemet vårt er Volibear. Og at vi tar kampen når de har ulter.
Forvirra? Lærer i faget e-sport på Olav Duun videregående skole i Namsos, Sivert Breivikås, er heldigvis forståelsesfull.
– Det er mange ord og uttrykk som kan virke uforståelige for dem som ikke er kjent med spillet, sier han.
Vi befinner oss ikke i ei mørk kjellerstue, men i et klasserom, fylt med skjermer, gamingstoler, headset og annet topp moderne utstyr – skreddersydd for å spille dataspill.
På en storskjerm vises videoopptak av en runde «League of Legends», en kamp som laget «Olav Duun e-sport» hadde mot «Redsky» for to uker siden.
Taktikk og strategi
Trinn for trinn går lærer og elever gjennom kampen – hva som er bra, hva som er mindre bra og hva som kan gjøres bedre neste gang. Seansen kan minne om en analyse av en fotballkamp eller et parti fra sjakk-VM.
– Det handler ikke bare om å påpeke styrker og svakheter i spillet. Mitt fokus er å få elevene selv til å analysere, sier Breivikås.
– Jeg har alltid vært interessert i dataspill. Menge tenker at det er useriøst, men sånn er det ikke. E-sport er lagspill og det handler om taktikk, trening, samhold og strategi. Det er som i andre sportsgreiner – om du skal i en kamp, bør du være godt forberedt og legge en plan, sier Kasper Schjerve (18).
– Og så er det utrolig sosialt. Alle kan følge med på kampene – jeg har møtt flere som sier de har sett meg i kamp på nett, det er jo litt artig, sier Daniil Ryvænge (20).
Konrad Fløan (18), som går studiespesialisering, sier e-sport-faget er et deilig avbrekk fra de ordinære fagene.
– Det er noe helt annet, og du får brukt helt andre sider av deg selv.
– Er drømmen å bli proff e-sport-spiller?
– Det hadde jo vært kjempekult, men det er utrolig vanskelig. I dag finnes det jo i dag flere som spiller e-sport på proffnivå enn det for eksempel er i fotball, sier Fløan.
Deltar på høyt nivå
Olav Duun er i dag en av 12 videregående skoler i Norge som tilbyr e-sport som valgfag. Læreren tror dette bare er starten.
– E-sport er svært globalt – enormt populært og big business. Årlig omsettes det for mer enn i filmindustrien. Jeg tror det bare vil vokse i framtida, så det er naturlig at e-sport også kommer inn i skolen og studiestedene, sier han.
Ukentlig spilles det kamper i spill som «League of Legends», «Counter Strike» og «Rocket League». Elevene har lag i alle de tre nevnte spillene med i Telia-ligaen, som med over 4.000 utøvere er Norges og Europas største e-sport-liga. Her deltar profesjonelle gamere som er verdensstjerner i sitt miljø.
– Jeg tror det er viktig at elevene får mulighet til å delta på et høyt nivå. Det er sånn man lærer og blir bedre, sier Breivikås.
Siden han begynte å undervise i e-sport i høst, har miljøet i Namsos gradvis vokst.
– Vi har egen Facebook, Instagram-konto og vår egen tv-kanal på Twitch, der vi strømmer alle kampene for alle som vil se. Vi skal også lage vår egen elevbedrift, med mål om å selge reklame på Twitch-sida vår. Dessuten ser det ut som at vi snart får vår første sponsor, forteller læreren.
24-åringen fra Inderøy innrømmer glatt at han har fått drømmejobben. Men at e-sport bare er spill og moro, er han ikke med på.
– E-sport er mye mer enn hjernedød trykking. Som i andre idretter er utøverne avhengig av en sunn livsstil om en skal prestere på et høyt nivå. Vi skal snart i gang med et toukersprosjekt, der vi skal loggføre søvn, kosthold, restitusjon og trening. Blant annet skal vi til Oasen for å svømme og trene styrke, sier Breivikås.
Snakkes om i gangene
Studieleder Trine Fagerhaug sier det er spennende å følge utviklinga av det nye faget.
– Dette er jo et eksperiment på mange måter, det er ikke så mange skoler som har det på timeplanen ennå.
Det er i dag 15 elevplasser i faget, som kan velges fra andreåret av dem som går studieforberedende fag.
– Alle som søkte i år, fikk plass. Men nå som det er i gang, merker vi at interessen har økt. Det snakkes om det i gangene, og jeg tror søkertallet vil gå opp merkbart neste år, sier Fagerhaug.
Faget er på fem timer i uka og det gis karakterer på lik linje med andre fag.
– Vi har tatt lærerplanen fra toppidrettsfag, og tilpasset den til e-sport. Karakterer blir gitt fra en samlet vurdering, der egentreningsprogram, prosjektoppgave, ferdigheter og innsats i ligaen blir vurdert, sier studielederen.
Klassen planlegger nå skoleturnering, med mål om at alle klasser på Olav Duun stiller lag. Breivikås ønsker også at lærerne stiller lag.
– Det er ikke alle som skjønner hva e-sport går ut på. Det er mange usannheter og fordommer ute og går. Målet mitt er å knuse noen av disse i løpet av året. Vi er nødt til å bevise at ressursene som er brukt har en nytteverdi. En start er å invitere kollegene til «åpen kveld», der de blir presentert litt av det e-sport faktisk er, sier Breivikås.