NA-kommentar

Klimaet på begge sider av brua

Utvikler Odd Egil Hegge Selnes i NA er opptatt av klima. Han leser svarene fra lokalpolitikerne i I Namdalen med stor interessene. Det angår han

Presentasjon: Nå kan du bli nærmere kjent med lokalpolitikerne Nærøysund. Politikerne har tro på framtida og det er mange spennende svar. Utvikler Odd Egil Hegge Selnes i NA er spesielt opptatt av svarene om klimaspørsmålet og om politikerne går fri for netthets. Foto: .  Foto: Pål Morten Skaret

Ekstra

NA presenterer en ny runde med lokalpolitikere, og som i Namsos, er det en bukett med historiske personer. De har fått i oppdrag å stake ut den politiske kursen for Nærøysund kommune.

Temperaturen mellom de to tidligere kommunene Vikna og Nærøy kunne til tider være spiss i kantene. Det er historie, noe småskitt kan ligge igjen i noen skuffer, men færre og færre vil bry seg om å hente fram dette som tiden går.

Folket i Ytre Namdalen er driftige og løsningsorienterte. Da de fikk presentert de åpenbare fordelene med å bli en storkommune, slo de seg like godt sammen.

Det virker å være et klokt valg. Lokalpolitikerne får regjere i et område hvor mye skjer på en rekke arenaer.

Nærøysund kommune er landets største oppdrettskommune. Oppdrettsselskapene i Ytre Namdal har vært særdeles veldrevet og ringvirkningene av deres virksomhet har vært store. Så store, at kommunen er blant de friskeste vekstområdene i Trøndelag. Næringslivet blomster og nybyggene spretter opp, også i kommunal regi.

Midt oppe i dette må noen sørge for å ivareta fellesskapets interesserer. Fra pjokken som snart skal ha sin første dag i barnehagen til hans oldemor, som er avhengig av den kommunale helsetjenesten.

Er kommunen rustet til å møte alle utfordringene? Bedre enn de fleste vil mange si. Avisa Kommunal Rapport har i alle fall klokkertro på dem. De plasserte Nærøysund på en tredjeplass i deres framtidsbarometer.

Nå er det opp til politikerne å levere.Hvorfor er utvikleren i NA opptatt av klimaet. Jo, som Odd Egil selv sier; bor han på nettet både på jobb og i fritida. Det må han når han til enhver tid skal være oppdatert på trendene i den globale verden og tilpasse det til driften av NA. Han ser mye annet også. Som nettdebattene og kommentarfeltene, hvor små og store nettroll forpester klimaet.

«Det skuffer meg at folk kan være usaklig og komme med stygge personangrep», sier Odd Egil.

Hvordan er det så med folkeskikken i Namdalen? Ut fra svarene fra politikerne i Nærøysund og Namsos har de fleste gått fri for hets og personangrep. Det er vel og bra, men noen har opplevd ubehageligheter. Det er fint de er åpen rundt det. De må støttes av oss som velgere.

Utvikleren i NA er som mange andre opptatt av klimaet på jordkloden og er av dem som er bekymret for utviklinga.

«Det er ingen lokalpolitikere som til nå har kommet med noen grensesprengende forslag. Det går mye i elbiler og plast, men det er en god start», sier han.

Det finnes mange klimafornektere, men framtidas lokalpolitikere må nok forholde seg til en enda større gruppe når dagens barn blir velgere. De er levende opptatt av klima. Vi ser også at det stilles langt flere krav om en bærekraftig utvikling innen næringslivet. Dette vil gjelde kommunene også, selv om de aldri er så små i den store sammenhengen.

Politikerne i Nærøysund slår ring rundt oppdrettsnæringa og svarene er preget av at de bor i en vekstkommune. Da gjelder det å ha en stø og offensiv kurs.

NA spurte ikke om betydninga av kulturlivet i Nærøysund. Kulturaktørene har etterlyst en seriøs satsing innen kultursektoren med en ansvarlig leder.

Hva vil politikerne svare på det? Det er nok slik, uansett hvordan man snur og vender på det: Bolyst og et levende kulturliv henger sammen.

Ta kulturen på alvor.