Gå til sidens hovedinnhold

– Elsparkesyklene er et livsfarlig leketøy

Det var centimetre om å gjøre før det smalt. Elin Bruun er fortsatt både sint og rystet etter at hun holdt på å frontkollidere med tre 10–12-åringer som kom susende nedover gata på samme elsparkesykkel.

NAMSOS: – Det var så nært, sier Bruun og viser med fingrene hvor langt fra fronten på bilen hennes de tre ungene sto da de endelig fikk øye på bilen og klarte å bråbremse.

Hun kom kjørende nedover Herlaugs gate da hun fikk øye på trioen på elsparkesykkelen.

– De kom kjørende midt i vegen på feil side, de lo og så alle andre veger enn rett fram. Jeg var på tur inn til sentrum og kjørte ikke fort. Heldigvis, sier hun og tenker tilbake på den livsfarlige episoden forleden dag.

Sto på bremsene

Selv sto hun på bremsene, og da ungene omsider fikk øye på bilen som kom rett imot dem, gjorde de det samme. Det var ikke mulig for Bruun å svinge unna heller, da det sto biler parkert på begge sider av vegen.

– Hadde det vært på et annet sted, ville jeg ha hatt større fart, og da ville vi kollidert. Det er jeg helt sikker på, sier Bruun som etter episoden stanset bilen og gikk ut.

Les også

Håper brukerne følger anbefalingene

Livredd og sint

– Jeg var livredd, hadde hjertebank og var samtidig veldig sint. Jeg angrer meg for at jeg ikke fikk huket tak i ungene, men det gjorde jeg altså ikke. Jeg gikk ut av bilen og telte til ti for å summe meg litt. I ettertid tenker jeg på ansvaret. Hvem sitt ansvar ville det vært dersom jeg hadde kjørt på ungene på elsparkesykkelen, spør hun og legger til:

– Jeg er helt sikker på at det kommer til å skje en ulykke snart. Etter at elsparkesyklene ble tatt i bruk, ser jeg stadig vekk på Facebook at folk melder fra om nestenulykker.

Snakket med politiet

I ettertid har Bruun snakket med politiet om sine bekymringer for unger som er flere på elsparkesyklene, som ikke bruker hjelm og som ikke ferdes trygt i trafikken.

– Men politiet kan visstnok ikke gjøre stort, med mindre de ser trafikkfarlig atferd der og da. Etter min mening er disse elsparkesyklene et livsfarlig leketøy som blir brukt av for små unger, sier hun.

Har vi virkelig behov?

En annen ting Bruun har tenkt på, er om lille Namsos har behov for elsparkesykler.

– Sentrum er ikke større enn at folk flest klarer å gå til og fra. Og ser man på det såkalte helseperspektivet, er det lite å hente ved å stå på en elsparkesykkel som frakter deg hit og dit. Du blir derimot en veldig myk trafikant dersom det skjer noe, påpeker hun.

Bruun har selv mindreårige barn, og hun er sjeleglad for at familien bor i Botnan, milevis unna elsparkesyklene som nå er gjort tilgjengelig for de unge i Namsos.

– Vi har sagt nei til at ungene får elsparkesykler, og jeg er glad det ikke er mine unger som raser rundt på disse syklene i sentrum. Jeg vet av flere som har skadet seg når de har brukt syklene. En stupte framover og knakk kragebeinet da han bremset for hardt, forteller hun og avslutter:

– Jeg har tenkt mer og mer på hvor ille dette kunne ha gått – og det er ingen god tanke.

Kommentarer til denne saken