En av hovedpersonene i årets store film-snakkis kommer til Namsos

UNIK HISTORIE: Karl-Bertil Nordland og Barbora Kysilkova er hovedpersonene i dokumentarfilmen i «Kunstneren og tyven». Søndag kommer Kysilkova på besøk til Namsos for å snakke om filmen.

UNIK HISTORIE: Karl-Bertil Nordland og Barbora Kysilkova er hovedpersonene i dokumentarfilmen i «Kunstneren og tyven». Søndag kommer Kysilkova på besøk til Namsos for å snakke om filmen. Foto:

Filmen «Kunstneren og tyven» har blitt én av årets store kritikerfavoritter, og denne uka blir det en helt spesiell visning av filmen i rockebyen.

DEL

NAMSOS: Filmen har blant annet vunnet «Special Jury Prize for Creative Storytelling» under årets Sundance Film Festival, og etter premieren på norske kinoer forrige helg har også anmelderne kastet seksere og femmere i stort monn.

Filmen er regissert av Benjamin Ree, og handler om kunstneren Barbora Kysilkova som blir frastjålet to store malerier fra et galleri i Oslo i 2015.

Under rettsaken mot tyven spurte Kysilkova om hun fikk lov til å male et portrett av ham. Tyven, som heter Karl-Bertil Nordland, takket ja. Etter hvert utviklet de to et nært vennskap, som er sentralt i dokumentarfilmen.

Eksklusiv visning

Denne uka kommer kunstneren Barbora Kysilkova og hennes ektemann Øystein Stene til Namsos for en spesialvisning av filmen.

– Det er ikke hver dag vi har prisvinnere på besøk når vi skal vise filmene. Dette er en fantastisk mulighet til å oppleve noe sånt hos oss, og det er en kjempeartig og stor begivenhet, sier Ingeborg Flornes, film- og programansvarlig ved Namsos kino.

Spesialvisninga av filmen skjer søndag 27. september. Det er kun 50 seter som kan brukes i salen, hvor 40 av dem er ledig for publikum.

– Det blir ganske eksklusivt for dem som rekker å kjøpe billett, sier Flornes.

NÆRT VENNSKAP: Karl-Bertil Nordland stjal to av verkene til Barbora Kysilkova i 2015. Under rettsaken spurte kunstneren om hun fikk male tyven. Han sa ja, og i filmen får publikum se hvordan de to utviklet et nært vennskap.

NÆRT VENNSKAP: Karl-Bertil Nordland stjal to av verkene til Barbora Kysilkova i 2015. Under rettsaken spurte kunstneren om hun fikk male tyven. Han sa ja, og i filmen får publikum se hvordan de to utviklet et nært vennskap. Foto:

Ser fram til Namsos-tur

Forut for visninga blir den en introduksjon av kunstneren, ved Frida Edlund, museumspedagog ved Kunstmuseet Nord-Trøndelag. Etter filmen åpnes det opp for en samtale mellom publikum, kunstneren og hennes ektemann – som også ledes av Edlund.

– Vi har et kunstmuseum som er veldig oppegående, og at vi kan ha et samarbeid på slike ting er veldig stas. Det gir en ekstra dimensjon, sier Flornes.

Kysilkova og Stene er nå på en «turne» i storbyene, og Flornes sier at de to ser fram til å komme på besøk til et mindre sted.

– Det blir noe annet enn det som har vært fram til nå, og jeg synes det er veldig koselig at de gleder seg til å komme hit, sier Flornes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken