Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Det holder på å bli årevis siden Namdalen var representert i nasjonalforsamlinga. Nå er det lov å kunne håpe på en forandring. Mye taler for at Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum (Sp) blir nestemann på Stortinget fra Namdalen.
Uten namdalinger i sentrale politiske roller har vegen til maktas korridorer på Stortinget og i regjeringskvartalet blitt mer kronglete for lokalpolitikere og næringslivsledere. Det har gitt seg utslag i at det ikke formelig regner kroner til prosjekter av ulike slag til Namdalen. Solbergregjeringas forslag til neste års statsbudsjett er et eksempel på det.
Nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag Sp har sagt sitt. Sp seiler på en kraftig medgangsbølge, hvor leder Trygve Slagsvold Vedum styrer skuta. Men uten rutinerte politikere som Arnstad, ville skuta lett ha kunne kommet ut av kurs. Hun er selvskreven listetopp og som statsråd i ei ny regjering.

Arnstad og Tyldum topper Sp-lista
Det innebærer at Tyldum får fast plass som vikar, men i dagens politiske bilde, er det mer nærliggende for Sp å satse på to faste plasser. Deres fremste samarbeidspartner Ap fossblør på alle meningsmålinger. Med ett kjemper de mot hverandre i velgermassen.
Per Olav Tyldum ble valgt til ordfører for første gang etter lokalvalget i 2011, hvor han danket ut utfordrer Ragnar Prestvik (Ap) med noen håndfull stemmer. Etter første periode har Tyldums popularitet og tillit blant overhallingene nærmest vokst inn i himmelen. Det hjalp også å takke nei til ekteskap med Namsos.
Tyldum kan bli stortingsrepresentant i 2021
Utenfor Namdalens grenser har det vakt oppsikt hvor samstemt ordførerne framstår. Regionrådet har blitt et politiske verksted hvor en søker fellesskapet for å støtte opp om hverandre. Det er nødvendig, for selv i Trøndelag er det folkevalgte som tror fylkesgrensa er ved Asphaugen.
Det er betryggende at vi har dyktige og ambisiøse ordførere på vegne av befolkninga i Namdalen. Tyldum er én av dem. Når det avgjørende nominasjonsmøtet har sagt sitt, er det opp til velgerne. En rekke namdalinger kan for første gang i sitt liv stemme Sp. For vi trenger namdalinger på «tinget».
Nå ligger ballen hos Ap. Tør de å gå til velgerne uten å ha en namdaling på lista som har en reell mulighet til å bli folkevalgt? Svaret sier seg selv.