Gå til sidens hovedinnhold

En vandring i Absurdistan

Jeg har nå - offisielt - begynt med hvitvasking. Ja, av penger. Eller, det er ikke helt sant, for kontantene som er involvert er ikke ervervet gjennom spesielt lyssky forretninger. Men det jeg har gjort - uforvarende - er essensielt det hvitvasking handler om.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg jobber som avdelingsleder ved Helgeland Museum Bindal. Vi har en liten butikk og serverer kaffe og bakst til de som vil ha. Det hender at noen ønsker å betale for varene med kontanter. Stadig færre, men etter et års tid hoper det seg litt opp i kassen, og revisoren liker ikke at Helgeland Museum har kasser med ukjent pengeinnhold i et tosifret antall avdelinger spredt over et halvt fylke. Så man må sette inn sine kontanter jevnlig. Men: Det er bare det, at det driver ikke banker med lenger!

Og det siste fant jeg ut her om dagen, på vei til Namsos for å sette inn kontantbeholdningen. Jeg har for lengst funnet ut at det er ingen innskuddsautomat lenger verken i Brønnøysund, Rørvik eller Kolvereid. Jeg skulle også handle litt til museet, så jeg var i embeds medfør på flere måter. Men på telefon på turen kunne min datter opplyse at jeg må på KIWI for å sette inn penger til en bankkonto. Bankens ansatte nedlater seg ikke lenger til å bruke opptil flere minutter på å telle hundre- og tohundresedler. Skulle tatt seg ut! Hvilket ikke gir mening, men jeg drar nå til KIWI. Absurd nok.

Jeg forklarer da en hjelpsom dame at jeg skal sette inn et beløp penger inn på en konto. - Ja, men da må du ha et kundekort fra den banken. - Ja, jeg er kunde i den banken selv. Så kan jeg bruke det for å sette inn på denne kontoen? - Jada, sier hun, og begynner å mate sedler i tellemaskinen. Vel ferdig må jeg bare bippe kortet i kortleseren, og alt er såre godt – tilsynelatende.

Men damen har misforstått meg. Når jeg igjen spør om at pengene er satt inn på ønsket konto, svarer hun «Nei, de er på kontoen til kortet du brukte». Altså har jeg nå museets kontantbeholdning på egen brukskonto, og må overføre fra den til museet. Den samme prosessen som når man hvitvasker kontanter med ukjent opphav. Jeg lurte på hva hun mente jeg skulle fortelle skatteetaten hvis de spør hvor de pengene kom fra, men håper hun oppfattet at jeg flirte litt bak munnbindet og. Hun gjorde sitt beste, og er vel egentlig bare en butikkansatt som har fått nok en oppgave hun egentlig ikke hadde tenkt skulle være hennes ansvar da hun valgte karrierevei.

Dette føyer seg likevel inn i et mønster. Posten har jo for lengst sluttet å holde på med post – det er det mange andre som gjør. Men: Når jeg går i en bank og vil sette inn penger, skal de da flire og si «Nei, DET holder ikke vi på med! Gudbedre heller! Det må du gjøre på KIWI!"???» Hva om vi fortsetter denne absurde logikken, som ikke engang hører heime i Bakvendtland»?

Så når jeg er på KIWI og foretar transaksjonen, kunne jeg jo tenkt meg å kjøpe egg og melk og brød. Hva om de da sa at «Nei, DET har vi slutta med! Du må på Biltema!» Så rusler jeg over brua til Biltema, handler mat, og tenker jeg skal kjøpe et par vindusviskere og spylervæske med det samme. «Nei, DET må du på Dressmann for å få!»

På Dressmann taster jeg bilnummeret inn på en skjerm og finner raskt fram til ønsket vindusvisker. Med det samme tenker jeg at jeg kunne kjøpe meg ei skjorte og et par chinos. «Nei, da må du på Shell!»

Vel framme på Shell kjøper jeg klær, men kunne tenkt meg å fylle bensin. «Apoteket!» kauker dama bak disken. Apoteket selger meg bensin, men Ibux må jeg på Intersport for å finne. De selger ikke sykkel - men det gjør begravelsesbyrået. For der ender alle opp som dør etter kort eller lang tids sykkel-eie (i hvert fall ifølge Sigmund Kveli).

Det var en gang en hvalfanger og politiker fra Brønnøysund, som fra Stortingets talerstol sa de bevingede ord «Posten ska ‘kje gå med overskudd! Posten ska gå med posten!» Og det er noe i det. Når institusjoner vi har generasjonslange forhold til, slutter å holde på med det de var satt til, glir vi langsomt over fra et velordnet og logisk samfunn til Absurdistan. Frihet er trelldom. Løgn er sannhet. Arbeit macht frei. Hvem vet hva Vy, Mesta, Avinor, Equinor, Bane Nor egentlig holder på med. Det er ubegripelig ut fra navnet - men navneskiftet kom nok fordi de så at de holdt på å slutte med kjerneoppgavene.

Politikerne gjør sitt for å tåkelegge det de holder på med, når instanser ikke skal holde på med primæroppgavene lenger. Derfor kaller de det NÆRpolitireformen når de FJERNER politistasjoner og gjør distriktene og avstanden til øvrigheta større enn før. Jeg kunne holdt foredrag om Orwelliansk nytale – les 1984, kjære leser.

Men tilbake til utgangspunktet: Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre med penger jeg får inn på museet lenger. Enn så lenge er kontanter et lovlig betalingsmiddel. Det må folk få bruke, selv om jeg foretrekker at folk betaler med kort - eller Vipps, hvis de ønsker. For når man gjør det så vanskelig å få satt inn kontantbeholdning fra bedrifter at man må bevege seg på grensen av loven for å være innafor loven (jf. det med kassabeholdninger i 18 kommuner for ett museum), så tror jeg faktisk Finanstilsynet har sovet i timen.

Men de har kanskje andre ting å gjøre. Skadedyrkontroll eller skorsteinsfeiing, hva vet jeg. Jeg stoler i hvert fall ikke på at de holder på med finanser.

Kommentarer til denne saken