Mandag ble Lise Klaveness tildelt Fritt Ord sin Honnør. En høythengende pris som tilfaller de eller dem som fremmer ytringsfriheten. I begrunnelsen av prisen heter det blant annet at Fritt Ord mente talen satte søkelyset på likestilling, åpenhet og trygge forhold for skeive og andre minoriteter. Prispengene på 100.000 skal Klaveness gi bort til NOAS, som er en uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme asylsøkeres rettssikkerhet i Norge.

Flott dame!

I løpet av kort tid har det kommet en rekke fulltreffere fra Norges Fotballforbund, og det med kvinner i hovedrollen.

  • I mars ble Lise Klaveness (40) valgt som den første kvinnelige fotballpresidenten. Hun har 73 landskamper bak seg og var profesjonell fotballspiller fra 1997 til 2011. Vi kjenner henne også som fotballekspert og kommentator. Midt oppe i alt dette tok hun utdannelse som jurist.
  • Ada Hegerberg valgte å hoppe av landslaget i 2017 da hun mente at ambisjonene til laget var for dårlig. I 2018 ble hun som første kvinne tildelt hedersprisen Ballon d'Or. Det er klart vi trenger en angrepsstjerne fra Lyon i sommerens EM i Nederland. Nå er hun tilbake på landslaget – og hyller Klaveness.
  • RBK har vunnet sine tre første seriekamper i Toppserien for kvinner. Fra neste sesong av kan RBKs dame- og herrelag havne under samme paraply. Hvis ikke det skjer, vurderer hovedsponsor Sparebank1 SMN å revurdere samarbeidet. Det viser, gledelig nok, at damefotballen står sterkt i sponsormarkedet.
  • 91.553 tilskuere på Camp Nou så returoppgjøret mot Real Madrid i forrige uke. I Barcelona er ikke Messi glemt, men de fotballgale i Catalonia har trykket kvinnelaget til sine hardtarbeidende fotballhjerter. Caroline Graham Hansen scoret da verdensrekorden ble satt og trønderen Ingrid Syrstad Engen fikk også være med på festen.

Historisk sett, og nesten fram til noen få år siden, var fotball forbeholdt gutter og menn – men på grunnplanet spilte jenter fotball. Norge ble verdensmester i kvinnefotball i 1995, men det var ikke like stas som bragden i Marseille tre år senere – da Rekdal senket Brasil med et straffespark. I en VM-kamp. Kvinnefotball da og nå er to forskjellige verdener. Norge var med på å bane veg i 1995 – i dag er de store fotballnasjonene på banen i fotballfamilien.

Norge har fått sin kvinnelige fotballpresident, men det er ikke regelen i UEFA og Fifa. Ikke bare består ledelsen av rike menn, noen er lovbrytere også. 21 av de 22 mennene som i 2010 bestemte seg for å gi Qatar fotball-VM, ble i ettertid arrestert for korrupsjon. Blant dem Michel Platini – som holdes som én av de beste fotballspillerne verden har sett. Men det er dette med at penger gjør noe med folk, og ikke alltid av det gode.

Lise Klaveness sin tale til Fifa-kongressen har gått sin seiersgang verden over i mediene og i sosiale kanaler. Hun satte seg i respekt og har i ettertid høstet anerkjennelse for sitt budskap. Det var grunnplanet i norsk fotball som ble tatt på alvor da hun snakket i de seks minuttene. Under fotballtinget foreslo Sportsklubben Trane at den norske fotballpresidenten måtte gå på talerstolen og kritisere Fifa for åpen mikrofon. Klaveness forberedte seg godt, men det lå grundige vurderinger bak for at hun skulle ta sjansen.

Det gjorde hun. Det var heller ikke behagelig for henne som homofil å være i Qatar. Der er sju års fengsel for å være homofil for landets innbyggerne. Hvordan kan en utøve idrettsglede i slike land?

Ei uke etter lever talen i beste velgående. Fritt Ord-prisen inspirerer Klaveness og hennes nærmeste krets til å fortsette arbeidet med å fremme idrettens grunnverdier opp mot dem som eksempelvis benytter idretten for å hvitvaske sine egne land der demokrati, menneskeverd og religionsfrihet er fraværende.

Vi har nettopp lagt bak oss det tristeste vinter-OL noensinne. Jo, tidenes beste for Norge i medaljer, men det veier ikke opp for at arrangørlandet Kina varslet om at idrettsutøvere som kritiserte landets politikk, kunne bli straffet. Lise Klaveness har tent en annen ild nå – at idretten ikke lenger kan være et redskap for verdens despoter. Det er nok nå. Nok av at typer som Putin kan sole seg i glansen av idrettsstjerner.

Idrettsstjerner skal skinne sammen med folk som Lise.