Gå til sidens hovedinnhold

Er politikerne klar over virkningen av eiendomsskattevedtakene sine?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

I disse dager skrives det ut eiendomsskatt til boligeierne i Trøndelag. Ikke alle kommuner i Trøndelag har falt for fristelsen til å skive ut denne ekstraskatten til trønderske boligeiere, og fortsatt står Stjørdal, og Indre Fosen igjen, for å nevne noen. Vi håper at de holder stand, og det skal boligeiere i disse kommunene være glade for. I flere andre kommuner så snakker vi om at ei halv månedslønn og vel så det forsvinner i eiendomsskatt i året. Flere har fått økt eiendomsskatten med over 50% fra i fjor, og det renner inn bekymringsmeldinger fra boligeiere til oss i Huseiernes landsforbund i Trøndelag.

Hva er så bakgrunnen for dette voldsomme bykset av eiendomsskatt, både når man regner prosent og når man ser på rene kronebeløp?

Det er altså landets kommunepolitikere som bestemmer om de skal ha eiendomsskatt eller ikke i sin kommune. Stortinget har i flere trinn satt ned eiendomsskattesatsen, 7 promille til nå 5 promille, og denne nedsettelsen av promillesatsen har absolutt ikke vært populær hos de politikere som sverger til eiendomsskatt.

Det som skjer nå ved den formidable økningen av eiendomsskatten fremstår som en hevnaksjon mot de som satte ned satsen, men som rammer den enkelte boligeier. Rita har tidligere uttalt at når satsen settes ned, så må vi øke skattegrunnlaget og det betyr boligverdiene. (En kuriositet er at Trondheim faktisk hadde under 5 promille i sats før lovendringen i 2020).

Og boligverdiene og dermed skattegrunnlaget, har sannelig økt.

Både Trondheim og Namsos har valgt å benytte seg av skatteetatens boligverdi som grunnlag for beregning av eiendomsskatten.

Vi i Huseierne advarte også mot innføring av skatteetatens sjablongverdifastsetting av bolig. Dette økte skattefokuset på folks boliger, mente vi var særdeles uheldig. Nå sitter vi her i Trøndelag og ser resultatet av denne kombinasjonen mellom skatteetatens boligverdi og eiendomsskattesatsen.

Trondheim har lagt til grunn skatteetatens boligverdi når eiendomsskatten skal fastsettes, kombinert med 3,2 promille. Selv om de har noen fradrag her og der så skal en leilighetseier på Leirfossen betale kr. 8.300,00 i året i eiendomsskatt, og bor du på Moholt og eier en bolig fra de gode gamle 60-årene, så skal du betale kr. 15.855,-. Boligeierne i Bodø har vært utsatt for det samme uvettige skattefokuset på folks boliger, og der hadde politikerne vett nok til å snu.

Har trønderske politikere vett nok til å snu?

Kommentarer til denne saken