TRONDHEIM: Attenåringen Fredrik Totland fra Lierne startet bedriften Fredrix da han var bare femten år. Nå, tre år senere, fikk han skryt av matlagingen sin av selveste statsminister Erna Solberg.

Fredag formiddag tok nemlig Solberg turen innom Namdalsteltet under årets matfestival i Trondheim, hvor hun både fikk smake på lokale produkter fra Namdalen, samt slått av en prat med flere av av aktørene.

En smak av Lierne

Første stopp i Namdalens eget område i Midtbyen var hos Totland, Isak Pedersen (19) og Signe Bergli (15), som under festivalen serverer en ordentlig smak av Lierne til matglade festivaldeltakere. Det var heller ingen unntak da Solberg kom bortom, da både statsministeren selv og flere av hennes følge fikk teste ut Li-bab'en - en Livariant av kebab.

– Er det reinkjøtt som er i denne? Det er ikke bjørn, altså? spøker Solberg, som skrøt av retten.

«Bab'en» fikk hun overlevert av Roy Inge Bergli, som er daglig leder hos Liverten, i tillegg til at han er prosjektleder for En smak av Lierne. I samtale med statsministeren snakket han blant annet om samholdet i Lierne.

– En smak av Lierne er et samarbeid mellom fire ulike bedrifter som under arrangementer som dette går sammen og selger hverandres produkter og hjelper hverandre, forteller Bergli.

Spørsmål om egenkomponert rett

I tillegg til at Totland lager Li-bab under festivalen, serverer han også en egen variant av den samiske retten souvas - en rett som består av reinkjøtt servert i samisk brød. Denne retten la også statsministeren merke til.

– Samisk brød, hva er det? spør Solberg.

– Det er en type brød som kalles gahkko, forteller Totland mens han svinger seg rundt og henter fram et rundt, flatt brød.

– Åja! Det ser nesten ut som et pitabrød, sier Solberg.

For å lage sin egen vri på retten souvas var det ikke nok med at Totland måtte prøve seg fram - han fikk også til et samarbeid med Livilt for å få tak i rett type kjøtt.

– Souvas er en samisk rett, så for å lære mer har jeg snakket med flere samer i området for å høre hvordan de er vant med å servere retten. Deretter komponerte jeg selv hvordan den serveres hos Fredrix. Problemet var bare at ingen i regionen produserte den typen kjøtt man trenger, og siden jeg ønsker at dette skal være en rett bestående av lokale produkter tok jeg kontakt med Livilt, som nå produserer souvaskjøtt eksklusivt til oss, forteller Totland.

Bergenser i Namsskogan

Videre tok statsminister Erna Solberg og følget turen til den prisvinnende ysteren Carlos Helguera, hvor smaksprøver av osten Gammel Erik ble delt ut.

Helguera kommer opprinnelig fra Bergen, og har til tross for mange år som bosatt på Namsskogan holdt på dialekten. Hvordan han endte opp som yster i Namdalens dype skoger ble også et samtaletema med statsministeren.

– Hvorfor endte en bergenser som deg opp i Namsskogan? spør Solberg.

– Det er jo så sentralt, smiler Helguera, som videre forteller at Namsskogan er verdens fineste plass.

På standen hadde Helguera med seg både yster Frida Mellingen og ordfører i Namsskogan kommune Stian Brekkvassmo.

– At Stian har lyst til å stå sammen med oss på stand er veldig friskt! Det er kjempestas at både nasjonale og lokale politikere ser verdien i det vi gjør, forteller Helguera.

Største teltet på festivalen

Bente Snildal, reiselivssjef i Visit Namdalen og prosjektleder i matsatsinga i Namdalen, forteller at hun også synes det er stor stas at lokalmaten fra Namdalen har fått såpass stor oppmerksomhet under matfestivalen.

– Vi har en ambisjon om at Namdalen skal være en stor og viktig lokalmatregion. I denne sammenhengen er det kjempeartig at hele 15 aktører stiller med lokalprodusert mat på Trøndersk matfestival, forteller Snildal.

Med sine mange aktører har dermed Namdalen, sammen med Røros og Fosen, det aller største teltet i Midtbyen i Trondheim.

– Helt fra vi begynte å rigge opp teltet på onsdag har det vært veldig god stemning her, og etter torsdagens åpning har det vært jevnt med folk innom. Én ting er at det er artig for aktørene å endelig kunne stille med sine utendørsbutikker igjen, men det er også en kjempefin måte å bli kjent med både lokale politikere og andre lokalmataktører fra regionen, sier Snildal.

Hun forteller at Namdalsteltet virkelig har blitt lagt merke til.

– I går fikk vi besøk av NHO-direktøren Ole Erik Almlid, og senere i dag skal også Jonas Gahr Støre komme innom for å se hva slags lokalmat Namdalen har å by på. I tillegg har nesten alle ordførerne i Namdalen vært innom på besøk, noe som er kjempeartig.

– Dette er et spleiselag mellom aktørene, kommunene og det offentlige. Uten denne støtten hadde vi ikke fått til denne fellessatsinga som jeg ser på som et viktig og riktig grep i Namdalens lokalmatsating, hvor målet er å sette Namdalen på matkartet i Norge, avslutter Bente Snildal.