STOCKHOLM (Nettavisen): – Det er ingen bevis på kollisjon med et annet skip eller flytende gjenstander – og ingen tegn til eksplosjon, skriver SVT.

Etterforskninga startet etter at bilder i Discoverys 2020-dokumentar «Estonia – oppdagelsen som forandrer alt» viste tidligere ukjente skader på styrbord side av fergen.

Estiske etterforskere har samarbeidet med svenske og finske myndigheter, og har utført egne dykk ved vraket.

I november 2021 oppga den svenske havarikommisjonen at de nye hullene trolig er forårsaket av klipper på havbunnen. Det er også konklusjonen nå.

– Etterforskerne konkluderer med at Estonias skader samsvarer med fjellformasjonene på bunnen, og ser ingen grunn til å stille spørsmål ved konklusjonene i rapporten skrevet i 1997, skriver SVT.

– Det er også foretatt en fornyet vurdering av Estlands sjødyktighet, som bekrefter konklusjonene fra 1997 om blant annet feil ved baugvisiret som gjorde skipet usjødyktig, melder den svenske allmennkringkasteren.

Estonia gikk ned natt til 28. september 1994, og er den største sivile fartøyskatastrofen som har inntruffet i Østersjøen. 852 av de 989 personene om bord døde. Blant de døde var det seks nordmenn.