Gå til sidens hovedinnhold

Et stortingsflertall mot 50 fra Moria

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er flott å se at samarbeidspartiene i Namsos, med Arbeiderpartiet i spissen, ønsker å hjelpe flyktningene i Moria. Selvfølgelig er ikke 50 asylsøkere nok når 13.000 trenger hjelp, men disse 50 har blitt hentet på tross av stortingsflertallet. Frem til brannen i Moria, var det nokså stille fra Ap i denne saken.

Ap har de siste årene nærmet seg Fremskrittspartiet i asylpolitikken, og leder i Aps migrasjonsutvalg, Masud Gharahkhani, ønsker seg en nullvisjon for asylankomster. Ikke ulik Sylvi Listhaugs uttalelse denne uken. For kort tid siden skrev også Hadia Tajik et innlegg om at de ønsket å hjelpe flyktningene der de var fremfor å hjelpe dem her. Dette kunne også kommet fra Frp.

Uten Kristelig Folkeparti i regjering, hadde Norge trolig ikke tatt i mot noen fra Moria, fordi per i dag, er det flertall på Stortinget for en streng asylpolitikk. Samarbeidspartiene sier at de skjemmes over Regjeringen, men jeg skjemmes over at flertallet i Norge ønsker denne politikken. De sosialistiske samarbeidspartiene ignorerer at antall flyktningeankomster til Norge har tredoblet siden den rødgrønne regjeringen. Selv med Frp i regjering.

Jonas Gahr Støre har etter brannen kommet på banen, og ønsker nå at Norge skal ta i mot 150 flyktninger fra Moria, men denne etterpåklokskapen er flau. Til vanlig tar Ap til orde for en streng asylepolitikk, helt til de kan hente velgere på å vise medmenneskelighet. Spørsmålet er dermed om Ap ville endret linje, om det ikke var for at kameraene var rettet mot Moria.

Hva vil Arbeiderpartiet gjøre for de én million flyktningene i Burkina Faso, der de mangler helsehjelp, mat og rent vann, samtidig som de flykter fra voldtekt og massakre? Eller hva vil Arbeiderpartiet gjøre for de 217.000 menneskene som bor i de 30 år gamle flyktningeleirene i Kenya? Eller i Haiti, der 4 millioner mennesker har behov for nødhjelp, 10 år etter jordskjelvet. Vi skulle gjerne ha hjulpet alle disse menneskene og de fortjener hjelpen like mye som flyktningene i Moria. Forskjellen er bare at her er det ingen kamera.

I dagens regjering har KrF sørget for at Norge bruker over én prosent av BNI på bistand. Disse pengene hjelper mot den globale fattigdommen, vi hjelper land sør for Sahara med klimatilpasning, vi bekjemper barneslaveri og vi får utryddet sykdommer, som ikke har eksistert i Norge på flere tiår.

Jeg synes det er skammelig av samarbeidspartiene å gå så hardt ut mot Regjeringen når alt tyder på at de ikke ville gjort noe annerledes, heller tvert i mot. Man kan spørre seg om hvem som var den begrensende faktoren i den rødgrønne regjeringen, som sørget for et så lavt antall kvoteflyktninger. Var det SV, Sp eller Ap?

Namsos kunne alene tatt i mot 50 fra Moria, men hvor mange kunne vi tatt i mot fra Burkina Faso, Kenya og Haiti? Det er positivt at Namsos vil ta i mot flere flyktninger, men da anbefaler jeg heller å påvirke Ap enn å skjemmes over Regjeringen. For jeg skjemmes over at Ap bruker brannen i Moria til å legge seg på en annen asylpolitisk linje enn de har tatt til orde for i Stortinget.

Kommentarer til denne saken