Etter 12 smittetilfeller i Namsos i 2020, har antallet eksplodert på nyåret

Ingen nye smittetilfeller: Kommuneoverlege Anita Carlson forteller at det ikke er påvist nye smittetilfeller i Namsos i dag.

Ingen nye smittetilfeller: Kommuneoverlege Anita Carlson forteller at det ikke er påvist nye smittetilfeller i Namsos i dag. Foto:

41 av de 53 smittetilfellene i Namsos kommune har kommet i løpet av 2021. – Dette viser hvor fort smitten kan spre seg, fastslår kommuneoverlegen.

DEL

NAMSOS: Namsos kommune har opplevd et stort smitteutbrudd på nyåret.

Etter flere dager på rad med nye smittetilfeller, melder kommunen om ingen nye bekreftede tilfeller av koronasmitte i dag. Samtidig er seks tidligere smittetilfeller nå friskmeldt.

41 av de 53 smittetilfellene i kommunen har kommet i løpet av 2021.

– Dette viser hvor fort smitten kan spre seg. Når mine nærkontakter møter sine nærkontakter som igjen møter sine nærkontakter, kan smitte spres veldig raskt, sier kommuneoverlege Anita Carlson.

– Det er derfor helt avgjørende at alle begrenser antall nærkontakter.

Det ble i dag gjennomført ekstraordinært møte i formannskapet. Her ble folkevalgte informert om smittesituasjonen og arbeidet med vaksinering.

– Det er veldig godt samarbeid på tvers i kommunen og ansatte viser en innsatsvilje mange kommuner bør misunne oss, var kommuneoverlege Anita Carlsons budskap til de folkevalgte.

De folkevalgte uttrykte sin medfølelse med de som har blitt smittet, og ønsket alle riktig god bedring.

Kommunen har ikke full oversikt over antall personer i karantene. En del går selv i karantene i henhold til karantenereglene, uten at de trenger å melde fra om dette. Andre blir kontaktet av kommunen om at de bør gå i karantene. Dette er ikke noe kommunen automatisk varsler offentligheten om.

Knyttet til utbrudd kan det likevel være aktuelt å oppgi antall nærkontakter til de smittede, for å gi et bilde på omfanget. Dette tallet vil likevel ikke omfatte alle som er i karantene i kommunen, og kan variere fra dag til dag ettersom når karantenene startet.

Dette er tiltakene og anbefalingene

LOKALE TILTAK OG ANBEFALINGER

 • Hold deg hjemme ved tegn til infeksjon
 • Ha færre kontakter enn vanlig, så få som mulig disse første ukene.
 • Vær sammen med andre kortere tid, og heller ute enn inne.
 • Bruke munnbind når det ikke er mulig å holde avstand (gjelder ikke barn under 12 år)
 • Test deg hvis du har symptomer

SKOLE

 • Alle som reiser med skoleskyss oppfordres til å sitte sammen med elever fra samme kohort og/eller søsken. Vi oppfordrer foreldre som har anledning til å kjøre elevene til skolen til å gjøre det.
 • Kommuneledelse og kommuneoverlege følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende tiltak i skolene. Ut fra nasjonale kriterier er det besluttet at barnehager og barneskoler fortsatt skal drives på guklt nivå, ungdomsskoler på rødt nivå etter trafikklysmodellen.

HELSE

 • Kommunen fraråder besøk på institusjoner av hensyn til beboere og ansatte. Smitte på institusjoner er kritisk for sårbare beboere.
 • Helsepersonell (utenfor institusjon) anbefales å bruke munnbind i situasjoner hvor man ikke kan holde 1 meters avstand.
 • Virksomheter med en-til-en kontakt anbefales å bruke munnbind i situasjoner hvor man ikke kan holde 1 meters avstand.

KULTUR

 • Svømmebasseng og idrettshaller er stengt
 • Kinoen holder åpent, med to meters avstand mellom alle publikummere som ikke er i samme kohort.
 • Kulturskolen underviser digitalt
 • Innbyggertorgene/bibliotekene våre er åpne. Besøksregistrering gjennomføres.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken